Wysłany: Czw Sie 06, 2009 16:23 [R25] Czy te typy tak mają, że są strasznie mułowate
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: wszystkie
Jak w temacie
Cy te typy tak mają, że są strasznie mułowate szczególnie podczas jazdy pod górkę.
Doświadczyłem tej przyjemności jadąc w ostatnią niedzielę do Nowego Sącza. Wyprzedzanie na wzniesieniach praktycznie nie możliwe, czasem musiałem redukowć nawet do dwójki żeby ciągnął pod górę.W ubiegłym roku robiłem wymianę uszczelki i rozrządu może w tym tkwi przyczyna?Co radzicie?
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Maj 10, 2012 11:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 16:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 16:52
te typy tak mają Miło że odwiedziłeś moje miasto Pozdrawiam
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
W górkach pewnie po prostu brakuje momentu silnikowi, stąd potrzeba redukcji, żeby auto jechało ... ale też spróbowałbym zmierzyć czas przyspieszania i porównał z takim samym autem
Pozwolę sobie odkopać temat, też mam 1.4 16v 84km mierzyłem czasy, i tak wychodzi mi:
0-100: 13s może 14s
60-100: 22s
Testy przeprowadzałem z podłączoną jak i odłączoną sondą lambda wynik ten sam, ale czy te 22s to normalne? Wydaje mi się, że jest to straszne zamulenie, ale może się nie znam, rowerka mam od 2 tygodni ledwie.
Normalnie stoperem w zegarku na drodze, możliwie najbardziej płaskiej, a i to 60 - 100 było na 4 biegu.
Powiedzmy że 0-100 może być duże przekłamanie, bo moja reakcja włączania stopera itp. Ale generalnie mam wrażenie że auto nie zbiera się tak poniżej 2 000 - 2 500 obr.
Według danych, do setki wersja 84KM ma 12,9 s, więc twój wynik jeśli patrząc na błąd pomiaru jest ok. Więc jeśli do setki zbliżyłeś się do danych fabrycznych, to się nie przejmuj tą elastycznością. To nie jest diesel, aby ci ciągną od dolnych obrotów.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 16:53
Blajsero napisał/a:
Ale generalnie mam wrażenie że auto nie zbiera się tak poniżej 2 000 - 2 500 obr.
Mi się wydaje że wszystko ok do tych 2500 tys.obrotów Fakt że silnik odmuliłem dopiero zmieniając biegi przy 2800 tys., lekko przed 3000tys.
No ale nie spotkałem jeszcze konkurencji z roku 97 z silnikiem 1,4 i 103 km
Byłem dzisiaj u mechanika, specjalizującego się w Roverkach. Wsiadł przejechał się i orzekł: "ale muł..." i jestem umówiony na wtorek na dalszą diagnozę. Tak więc moje odczucia są słuszne bo trochę nie teges jak 84 konne auto gorzej się zbiera od 55 konnego Twingo
Ostatnio zmieniony przez Blajsero Pią Maj 11, 2012 22:42, w całości zmieniany 1 raz
Na mój gust te 22 sekundy to zdecydowanie za długo .... może się myle, bo jeżdżę od lat turbodieslami, ale dla porównania 105 konny R200 SDi (bez wzmacniania) robił takie ćwiczenie w ok 8 sekund (wzmocniony w ok 6 - 6,5 sek) ... ale 22 sekundy ... masakra ... Proponuję porównać ten czas z innym (innymi) R z takim samym silnikiem i to da miarodajną odpowiedź, czy ten czas jest ok, czy też szukać usterki.
leszczu mimo wszystko z tego co kojarzę z różnych testów samochodów w gazetach motoryzacyjnych, to przyspieszeń rzędu 22 sekundy to prawie żadne nie miało .....Ja nie piszę, że R25 z benzyniakiem ma robić to samo co diesel, ale niech powiedzmy robi to 1,5 - 2x dłużej ... a nie 3x ... moim zdaniem zdecydowanie jest coś nie tak.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 12:01
bonus89 napisał/a:
A z Lubelszczyzny jesteś to sie całkiem nieźle składa bo też bym chętnie poszukał
Z Lubelszczyzny a to zależy czego szukasz, bo ja auta innej marki o tych parametrach
A tak odnośnie tematu to ile wasze samochody mają na liczniku na 5biegu i 3 tysiącach obrotów ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum