Wysłany: Nie Maj 20, 2012 09:19 [Rover 416] Siłownik centralnego
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam!
Wielka prośba o pomoc!
Nie działa siłownik centralnego - prawy przód. Zdjąłem boczek drzwi, odkręciłem trzy śruby mocujące i...... stwierdziłem, że ni jak nie da się go wyjąć...
Mnóstwo drucików-dźwigni ( od klamki wewn, klamki zewn, kluczyka, bolca ) a do tego bliskie sąsiedztwo prowadnicy szyby bocznej. Dla mnie nie do wyjęcia - tym bardziej, że końce dźwigni są zawsze wtykane w delikatne plasticzki, które po urwaniu tworzą dodatkowe kłopoty.
Generalnie jest tak, że siłownik po naciśnięciu pilotem (lub wciśnięciu siłownika od kierowcy) pracuje - słychać jego charakterystyczne buczenie. Nie wciąga jednak bolca w drzwiach. Muszę pamiętać i wciskać go przed zamknięciem samochodu ( lub po ).
Co może być przyczyną - wyrobienie jakiegoś przełożenia między siłownikiem a mechanizmem wciągającym bolec, czy coś w elektryce?
Jeśli siłownik do wymiany (koszt do 50zł) - to jak go wyjąć!?!?!?
Czy druciki odczepiać od siłownika czy wyciągać go wraz z nimi?
Przerabiał to ktoś?
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Nie Maj 20, 2012 10:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 09:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Maj 20, 2012 10:00
Siłownik wali jak pozostałe, więc myślę, że z napięciem jest ok ( chociaż przyznaję, że nie mierzyłem). Tylko powtórzę: nie ma reakcji we wciąganiu bolca...
Wysłany: Sro Maj 23, 2012 13:15
Takie właśnie mam obawy...
Jak się zabrać za demontaż siłownika?
Trzeba demontować klamkę zewnętrzną i układ prowadnicy szyby bocznej?
Przydałaby się jakaś krótka instrukcja...
[ Dodano: Sro Maj 23, 2012 14:15 ]
Naprawdę nikt nie borykał się z takim problemem?
zdejmij boczek, nastepnie odkrec dwie sruby od szyby i wyjmij ja.
Odkrec klamke i jak troche ci wyjdzie to odczep dwa druciki ten od wkladki latwo ci wyjdzie a ten od otwierania drzwi troche ciezej MUSISZ UWAZAC NA CZUJNIK WKLADKI SLABE KABELKI.
No i zostala jedna sruba od szyny szyby jest na dole wykrec ja calkiem i mozesz troche ja odginac zeby wyjac zamek...
Wysłany: Czw Maj 24, 2012 11:11
O, i to jest piękna, rzetelna informacja...
Za 25zł już zamówiłem "nowy" siłownik, żeby mając rozebrany boczek zrobić stary lub podmienić na nowy.
Jak przyjdzie to zadziałam.
Póki co dzięki za pomoc !!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum