Wysłany: Sro Sie 29, 2012 10:20 [Rover 416Si] Kilka pytań i wątpliowści
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam
Mam dwa pytania odnośnie mojego modelu. Ostatnio dopierałem się do bezpieczników i zauważyłem, że kabel od poduszki kierowcy jest odpięty. Dlatego też kontrolka na kierownicy się nie świeci. I tak patrzyłem i szukałem gdzie to wpiąć; ale nigdzie nie widziałem miejsca
Kolejna sprawa zdarza mi się, że samochód szarpie. Dzieje się tak głównie przy nagłym przyśpieszaniu czyli przy wyprzedzaniu głównie. Co może być tego przyczyną silniczek krokowy już czyściłem bo mi się czasami obroty zawieszały i mniej więcej od tamtej pory mam to szarpanie
I jeszcze jedno małe pytanie chce u siebie zamontować moduł domykania szyb bo czasami zapomnę zamknąć i muszę przekręcać kluczyk i zamykać. Jednym słowem leniwy trochę jestem i może ktoś jakiś już u siebie montował i może polecić.
No i tyle moich pytań Za wszystkie odpowiedzi,podpowiedzi będę bardzo wdzięczny
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 29, 2012 10:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ostatnio dopierałem się do bezpieczników i zauważyłem, że kabel od poduszki kierowcy jest odpięty. Dlatego też kontrolka na kierownicy się nie świeci. I tak patrzyłem i szukałem gdzie to wpiąć; ale nigdzie nie widziałem miejsca
bo to jest przewód do diagnostyki srs i musi sobie tam leżeć, jeśli mówisz o kablu przy bezpiecznikach
Ostatnio dopierałem się do bezpieczników i zauważyłem, że kabel od poduszki kierowcy jest odpięty. Dlatego też kontrolka na kierownicy się nie świeci. I tak patrzyłem i szukałem gdzie to wpiąć; ale nigdzie nie widziałem miejsca
bo to jest przewód do diagnostyki srs i musi sobie tam leżeć, jeśli mówisz o kablu przy bezpiecznikach
I wygląda tak samo jak ten od poduszki pasażera?? I w takim razie jak sprawdzić czy w ogóle mam tam poduszkę lub czy jest odłączona gdzieś (w domowym zaciszu najlepiej). Bo normalnie chyba powinna przy zapłonie zaświecić się kontrolka na kierownicy a u mnie się nie świeci. Możliwe, że dioda jest spalona ale też trzeba by to jakoś sprawdzić.
nie wszystkie 400 miały poduszkę pasażera
jeśli jest tylko w kierownicy to tam powinien zapalać się i gasnąć napis SRS a jeśli masz dwie poduszki to kontrolka w zegarach powinna się zapalać
Tylko zastanawia mnie ta kontrolka w kierownicy...
Kontrolka na kierownicy
grzes999 napisał/a:
Kolejna sprawa zdarza mi się, że samochód szarpie. Dzieje się tak głównie przy nagłym przyśpieszaniu czyli przy wyprzedzaniu głównie. Co może być tego przyczyną silniczek krokowy już czyściłem bo mi się czasami obroty zawieszały i mniej więcej od tamtej pory mam to szarpanie
To już wszystko wiem. Dziękuję za pomoc. Jeszcze tylko to zostało bez odpowiedzi
Cytat:
I jeszcze jedno małe pytanie chce u siebie zamontować moduł domykania szyb bo czasami zapomnę zamknąć i muszę przekręcać kluczyk i zamykać. Jednym słowem leniwy trochę jestem i może ktoś jakiś już u siebie montował i może polecić.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pią Sie 31, 2012 14:17
grzes999 napisał/a:
To już wszystko wiem. Dziękuję za pomoc. Jeszcze tylko to zostało bez odpowiedzi
Cytat:
Moduł domykania szyb możesz zamontować tak naprawdę dowolny choć warto zwrócić uwagę na takie funkcje jak zamykanie szyb pojedynczo lub parami - wtedy akumulator nie jest tak bardzo obciążony (ważne szczególnie w zimie), druga rzecz to regulacja wyłącznika przeciążeniowego szyb - lepiej jeśli jest potencjometr niż tylko zwora bo daje to większy zakres regulacji i mniej problemów z mechanizmami szyb w konsekwencji. Kolejna sprawa to sterowanie zewnętrzne modułu - musisz je dopasować do układu wykonawczego którym będziesz aktywował moduł - czy to będzie sygnał z zamka, centralnego zamka, stacyjki (po jej wyłączeniu i np otwarciu drzwi) czy z niezależnego pilota itd.
A na koniec najciekawsze - trzeba przemyśleć sterowanie szybą kierowcy - nie jest ona podłączona wewnątrz samochodu i ma osobny moduł sterujący dlatego też musi być sterowana niezależnym przekaźnikiem z modułu domykania i trzeba dociągnąć do drzwi kierowcy osobną instalację do sterowania tą szybą.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
No to ja sie zapytam tak? Mam 2 Poduszki,
i nie świeci mi sie kontrolka na desce rozdzielczej i co teraz?
po za tym jak to ? na kierownicy ma sie niby też palić?
Niby jest na kierownicy na dole logo SRS ale czy to ma sie świecić?
Podejzewam że spaliła mi się zaróka ale nie chce sie dobierać do deski rozdzielczej bo nie wiem jak ją rozkręcić
No to ja sie zapytam tak? Mam 2 Poduszki,
i nie świeci mi sie kontrolka na desce rozdzielczej i co teraz?
po za tym jak to ? na kierownicy ma sie niby też palić?
Niby jest na kierownicy na dole logo SRS ale czy to ma sie świecić?
Podejzewam że spaliła mi się zaróka ale nie chce sie dobierać do deski rozdzielczej bo nie wiem jak ją rozkręcić
W takim przypadku na początek sprawdzamy sama żarówkę, jeśli będzie sprawna to szukamy dalej, więc Dr.Stein na forum powinna być jakaś rozpiska jak zdemontować licznik, bo ja to tylko mogę opisać ci demontaż licznika w R200.
a wiecie może jak zdjąć kratki od nawiewów drewniane? one maja jakieś zatrzaski bo kurde mam tyle syfu za nimi że chciałbym to przeczyścić , robiłem badanie cienkim śrubokterem i niczebo nie wyczuwam a głębiej nie wpychałem bo brzydko odciski wygladają
[ Dodano: Pon Wrz 03, 2012 15:17 ] Bizon znaczy się trzeba wyciągnac przyciski tzn światła tylnie / przeciwmgielne i trakcji tak ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum