Wysłany: Czw Sie 30, 2012 20:01 [R75] Elektrozawór EGR
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
Od wczoraj jestem posiadaczem pięknego kombi cdt z 2002r. Auto ma sporo do poprawy ale class 7 tez robi swoje. Ze względu ze w życiu miałem 1 diesla i z elektroniki miał on tylko radio to w tym sie zupełnie nie lape co jest do czego. Moje pierwsze pytanie to co to za element na foto i gdzie powinien być i do czego służy? Wisi on na kabelkach i 2 rurkach, znajduje sie z przodu miedzy silnikiem a chłodnica pod tym srebrna duża puszka - która tez nie wiem do czego jest - a wiedzieć chciałbym
Element z foto jest albo urwany albo dolozony bo jest na nim kawal czarnej uksytej bądź uciętej blachy, ale na silniku nigdzie nie znalazłem reszty mocowania
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Wrz 07, 2012 08:18, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 30, 2012 20:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To jest elektrozawór do sterowania zaworem EGR i do niego właśnie jest podłączona ta krótsza rurka.Powinien on być zamocowany przy bloku silnika,za tę puszką z przewodami od świec żarowych.Najwidoczniej blacha na której był zamontowany ułamała się pod drganiami.Srebrna puszka o której piszesz,to zapewne chłodniczka oleju silnika.
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam
Gdzieś na forum znalazłem opis czyszczenia filierka na elektrozaworze egr. Nie było tylko napisane jakie sa skutki jazdy np z zabrudzonym/zapchanym filterkiem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś to objaśnił i ewentualnie co ile km powinno sie taki zabieg przeprowadzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum