Wysłany: Pon Paź 08, 2012 17:27 Jaki samochód na dojazdy do pracy
Witam,
Zwracam się do was z taką serdeczną, uprzejmą i bardzo grzeczną prośbą
Ukochana ma 30km do pracy od domu a wiadomo w zimę nieprzyjemnie stoi się na przystanku, tym bardziej idzie do niego 3km pieszo.
Dlatego szukamy auta które będzie mało paliło i najlepiej na gaz.
Myśleliśmy aby wziąć matiz'a, ogółem spalanie około 7l gazu, z przodu wystarczająco przestronne i nie brzydkie.
Ale okrutnie rdzewieją... i boimy się że po zimie będzie to kupka rdzy na kółkach
Myśleliśmy to seicento, ciquecento, ale z tego co wiem te samochody nagminnie się psują i w wyniku zderzenia są masakrowane
Co byście wy polecili?
Ogółem pula pieniędzy jest tak do 4tys na auto, ważne aby paliło jak najmniej, najlepiej nie więcej jak 9l gazu.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 08, 2012 17:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mitsu Colt. Miałem taki z 94 roku z silnikiem 1.6 i powiem że to samochód którym bardzo przyjemnie się jeździło. Zawieszenie dosyć skomplikowane jak na ten rocznik ale trwałe i zapewniające bardzo dobre prowadzenie auta. Bardzo przyjemna charakterystyka silnika - niemal płaski przebieg momentu już od 2tys. obr/min.
Z innych Toyota Starlet, wspomniane wcześniej 106/Saxo, R214, ze starszych Peugeot 205 (może jeszcze kiedyś sobie taki kupię )... Przy tym budżecie trzeba zwrócić baczniejszą uwagę na stan techniczny niż na markę i model.
wydaje mi się że R200 jednak te 10L gazu zje spokojnie
Dobrze piszesz "wydaje " bo mój 1.4 pali jakies 7-8L LPG . za 50 zł. tankując gaz po 2,6 zł. robię ok 250 km. spokojnię , i to jest cykl mieszany można powiedzieć ze 50/50 .
Zdecydowanie mazda 323f 1.5 90KM ładne zwinne autko do tego bez awaryjne myślę że gazu koło 8-9 litrów spali. Autko dosyć duże w środku mocne jak na taki silniczek i jeszcze jedna zaleta auto naprawdę szybko się nagrzewa.
Przy dystansach 30km do pracy, bez szaleństw to w 5,0-5,5l/100km spokojnie się zmieści. Mi przez niemal 150kkm tylko dwa razy spalanie wyniosło ponad 6,0L/100km, ale to było na Niemieckich autostardach.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum