Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem, że podczas hamowania na baaardzo ubitej ziemi, trawie, żwirze włącza się ABS, jakoś mi to nie przeszkadzało, jednak wczoraj miałem sytuację, że musiałem wyhamować z 40km/h (droga remontowana, nie można się wymijać stąd taka prędkość) bo jakiś debil wyskoczył mi zza zakrętu, w związku z tym jedno koło było poza jezdnią, włączył się ABS i mnie pociągnęło jakieś 4-5m. 40km/h to nie prędkość, a o mało co nie wylądowałem w rowie. Czy ABS, może się zepsuć, zużyć itd?
_________________ Dobry wywiad to podstawa do wygrania każdej wojny...
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 12:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 14:06
Mnie też coraz częściej zdarza się, że jadę 40-50 na godzinę albo nawet i wolniej dojeżdżając do świateł, droga czysta i sucha, lekko hamuję a ten wariat ABS "ładuje" mi po nodze. Innym razem w podobnych okolicznościach nic się nie dzieje. Kilka razy też zdarzyło mi się, że nagle zapaliła się kontrolka ABS`u i wykrzyknik. Wystarczyło wyłączyć silnik i odpalić ponownie, wszystko wróciło do normy. Czy to może być związane z czujnikami przy kołach czy jakimś inny usrojstwem?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Steff, dokładnie takie same objawy są u mnie - hamowanie przy niewielkiej prędkości na suchej nawierzchni itp generalnie w warunkach w których ABS nie powinien się uruchamiać. Sprawdź pierścienie od ABSu. 90% że jest przyczyną takie czegoś.
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 15:33
Co w nich sprawdzić? Na pierwszy rzut oka pewnie nic się nie zauważy. Czy te pierścienie można najzwyczajniej w świecie potraktować szczotką drucianą? A czy czujniki też się w jakiś specjalny sposób czyści?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum