Wysłany: Czw Paź 25, 2012 10:27 [75]ranny problemy z odpaleniem 1.8T
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
witam chcialbym uzyskak jakas informacje,jaka moze byc przyczyna tego ze po nocy ciezko odpala i musze dlugo krecic rozrusznikiem to samo dzieje sie jak dlugo stoi na forum nie znalazlem zadnego postu dotyczacego tego tematu moj roverek to 75 1.8T z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony przez kister81 Czw Paź 25, 2012 15:03, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 10:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak jak kolega wyżej napisał prawdopodobnie cewki. Miałem podobnie z moim 1.8T tylko do tego dochodziło jeszcze szarpanie w czasie jazdy w okolicach 3,5-4 tys. obrotów. Okazało się że jedna z cewek była przepalona. Wymieniłem przy okazji świece i wszystko działa jak należy.
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 17:02
Witam. Chciałbym się dołączyć do tematu. Otóż mam problemy z odpalaniem ale tylko gdy jest bardzo wilgotno. Swiece i cewki wymienialem 3 miesiace temu.
eW. JAK dostać się do filtra paliwa czy też pompy żeby ją wyczyścić?
Jakie są jeszcze możliwe przyczyny?
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 18:48
Cewki i świece i kable w tym silniku to trzeba wręcz w tym samym czasie mieniać. Ale duży problem z paleniem i szarpaniem powoduje dogorywający czujnik położenia wałeczków rozrządu. Jak wymiana pełnego zapłonu nie pomogła to czas sprawdzić błędy.:-) mi ten czujnik od 2 lat wyskakuje i ostatnio coś gorzej palić zaczął....czas zmienić ten czujnik ale drogie ustrojstwo.
wejscie do pompy paliwa jest pod tylna kanapa,bedziesz widzial ale jest bardzo ciezko odkrecic zabezpieczenie pompy,a co do filtra paliwa totakze znajduje sie przy pompie pozdro
Masz rację hvil, jest drogi ale nie musisz wymieniać na nowy. Ja kupiłem używkę na allegro bo zaraz po zakupie roverka okazało się że jest padnięty i jeżdżę tak już ponad rok i na razie jest ok.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sob Paź 27, 2012 23:46
joannak25, Mestor00, problem w tym że to loteria u jednych jest czujnik z wiązką wymienną u ninnych nie:-) wiec i dostępność ograniczona do nich:) Może się rozejrzę za używką w najbliższym czasie.
I powiadam wam, żadnych eksperymentów z innymi świecami tylko zalecane oryginalnie denso. Był swojego czasu obszerny temat jak postanowiłem się nie poddać i pomimo że prawie każdy 1.8T poszarpuje, znaleźć i usunąć tego przyczynę. Udało się.:-)
W moim przypadku chyba nie chodzi o czujnik położenia wałków, bo nic nie poszarpuje, jedyny problem jaki jest, to to że odkąd się lekko ochłodziło i jest wilgotno, rano dosyć długo muszę kręcić żeby odpalić.
Podejrzewam raczej coś z zapłonem.
Wysłany: Wto Paź 30, 2012 19:46
Niestety jeszcze nic bo jak na złość zabrakło wilgoci
Mimo, ze jest zimno pali jak pszczółka tylko zaczęła szeleścić przy starcie któraś rolka.
Co do problemu z odpalaniem chyba będę czyścił wszystkie czujniki po kolei. Możliwe, że gdzieś któryś jest lekko zaśniedziały i wtedy jest problem z podawaniem napięcia czy też sygnału. Jutro zaczynam i zobaczymy przy pierwszej większej wilgotności.
A właśnie. Problem z odpalaniem występuje tylko przy 1 odpaleniu auta. Gdy postoi z pół dnia pali elegancko, jakby nigdy nic.
Problem z odpalaniem występuje tylko przy 1 odpaleniu auta. Gdy postoi z pół dnia pali elegancko, jakby nigdy nic
U mnie dokładnie to samo. Problem tylko rano, później, nawet jak postoi 8 h pod pracą to pali od pyknięcia. Ostatnio po dwóch dniach niejeżdżenia odpalił dopiero za trzecim razem. Nie chcę wymieniać świec, kabli i cewek, jeśli może się okazać, że tylko jedna z tych rzeczy jest wadliwa.
Hello chłopaki, odświeżam temat. Znaleźliście przyczynę?
U mnie wymieniony został czujnik temperatury cieczy, świece i kable zapłonowe. Na komputerze błędów nie pokazuje, a z odpalaniem coraz gorzej.
Ale jak już odpali to działa bez zarzutu, silnik pracuje równo, nic nie szarpie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum