Wysłany: Sob Lis 03, 2012 01:26 [R200 ALL] Czołowe marki części do Roverków
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Cześć!
Chciałbym się dowiedzieć jakie wg. "użytkowników" roverów są czołowe marki części do naszych autek. Ale nie tylko te czołowe mogą być również te które są cena=jakość/wydajność np.
Świece zapłonowe:
1. NGK - spotkałem się tu z opiniami że najlepsza.
2. Bosch - czy tam inna marka która nie jest droga ale warto ją kupić jeżeli nie stać nas NGK
Tarcze hamulcowe:
1. ATE - każdy pisze że brać a może są lepsze?
2. Brembo/TRW/Bosch
Wymieniajcie jak najwięcej części a ja postaram się edytować post co z czasem będzie pokaźna lista w co warto inwestować a co kupić jako zamiennik czołowych firm.
Myślę że pomoże to każdemu kto chce więcej lub mniej ale dobrze zainwestować w swoje autko.
-------------------------------
LISTA:
-------------------------------
Zawieszenie ogólnie:
1. Delphi
2. TRW
3. Ruville
4. Kayaba
5. Monroe
Wahacze:
1. QUINTON HAZELL - najtańszy komplet na allegro + łączniki stabilizatora w zestawie 250zł
Paski:
1.Gates
2.Contitech
3. Dayco
Pompa wody, napinacz rozrządu :
1.SKF (najdroższa, chodź i tak na łożyskach INA )
2.INA
3.Ruville
4.KWP
Łączniki stabilizatora:
1. Delphi
Amortyzatory:
1. Kayaba - nie najlepsze ale warte swojej ceny!
2. Delphi -
Cytat:
(polecę bo mam odkąd kupiłem auto i pomimo paskudnych dróg, oraz sportowych sprężyn nadal dobre)
3. Monroe - najtańsze więc nie spodziewać się jakości.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Sob Lis 03, 2012 19:34
Paski :
-Gates
-Contitech
Pompa wody, napinacz rozrządu :
-INA
-Ruville
-SKF (najdroższa, chodź i tak na łożyskach INA )
Łączniki stabilizatora:
-Delphi
Amortyzatory :
-Delphi (polecę bo mam odkąd kupiłem auto i pomimo paskudnych dróg, oraz sportowych sprężyn nadal dobre)
Początkowo we wszystkich R200 były tarcze niewentylowane z tyłu, potem z oszczędności zmieniono na bębny. Zostały się jedynie w mocniejszych wersjach silnikowych.
Sam temat ma rację bytu, jedynie jeśli autor będzie modyfikował na bieżąco pierwszy post, gdzie będzie spis polecanych marek. Nikomu nie będzie się chciało wertować całego tematu w sytuacji, gdy będąc zainteresowanym np. klockami, będzie wertować już inne istniejące tematy o klockach.
Można jeszcze dorzucić: (cena/jakość)
płyn chłodniczy: Prestone, Dynagel 2000
płyn wspomagania kierownicy: Mobil ATF 220
olej silnikowy: Shell, Valvoline Maxlife, Liqui Moly, Motul
olej skrzyni: ja polecam Elfa
sprzęgło: Valeo, LUK
wszystkie filtry: Filtron
wszystkie uszczelniacze skrzyni R65: ori Peugeot
amorki: z naciskiem na cenę - Monroe, z naciskiem na jakość - Kayaba
_________________ Pozdrawiam,
Adam
Ostatnio zmieniony przez brkzzz Nie Lis 04, 2012 02:29, w całości zmieniany 1 raz
Początkowo we wszystkich R200 były tarcze niewentylowane z tyłu, potem z oszczędności zmieniono na bębny. Zostały się jedynie w mocniejszych wersjach silnikowych.
Skąd masz takie informacje ? Ja słyszałem trochę inną wersję
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Skąd masz takie informacje ? Ja słyszałem trochę inną wersję
Z forum i z obserwacji używanych R200 Coś przekręciłem?
jedynie elf i total mają te same parametry(współpracując ze soba) 75w80 reszta ma najczęściej 75w90
jezeli chodzi o reszte czesci to
sprzęgło:luk valeo
uklad hamulcowy: trw, griling, ate, brembo, bosch tak samo plyny hamulcowe
jezlei cos tanszego to moze byc LPR
paski: gates, dayco
pompa wody: skf, kwp, ina
napinacze itd. : ina, skf
Generalnie zestawy rozrzadu ina, skf
zawieszenie:
delphi, trw ruville. kayaba, monroe,
uszczelnieia skrzyni od peugeota pasują. sasic,
uszczelki, uszczelniacze
corteco, erling, paying
swiece zaplonowe: NGK v-line nr 28
swiece zarowe: ngk d-power
przewody zaplonowe: ngk, bosh, janmor- wersja budżetowa czasami bez szału
palec, kopułka EPS
wycieraczki: alca, valeo, bosch, motgum
Jeżeli w liście znajdzie się coś co jest źle wpisane wg. wartości to poprawcie.
Mam sugestie dot. tarcz i klocków - Na pierwsze miejsce dać ATE/BREMBO/TRW/BOSCH czy wg. Was któraś z firmy nie nadaje się aby zajęła pierwsze miejsce? A może jakiś mieszany zestaw rekomendowany?
Może oprócz firmowych marek części zamiennych do naszych samochodów, warto by było też napisać o tych które są polecane i sprawdzone przez nas. Bo jak dobrze wiadomo nie zawsze dobra droga marka równa się jakość. Większość tutaj nie poleci świec i kabli WN Bosch'a tylko NGK a jednak Bosch jest przecież dobrą i cenioną marką przez użytkowników.
Może też warto by było za jakiś czas ten temat trochę ogarnąć i zrobić jedną listę, może jakiś ranking poszczególnych części - bo za 2 msc jak każdy tutaj wpisze polecane marki przez siebie to będzie niezły bałagan
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Może też warto by było za jakiś czas ten temat trochę ogarnąć i zrobić jedną listę, może jakiś ranking poszczególnych części - bo za 2 msc jak każdy tutaj wpisze polecane marki przez siebie to będzie niezły bałagan
Dokładnie o to mi chodziło ale ja na częściach się mało znam (dopiero poznaje).
Można zrobić tak
1. Marka najwyższej klasy - czyli ta droga i najlepsza.
2. Rekomendowane przez Roverki.pl
3. Cena = Jakość/Wydajność
4. W ostateczności ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum