Wysłany: Nie Lis 04, 2012 00:18 [R420] Wyczyszczenie wnętrza reflektorów bez wykręcania lamp
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam. Jadąc nocą przyuważyłem że moje lampy świecą z mocą porównywalną do świeczki, jak cos jechało z naprzeciwka to nie widziałem ani pobocza, ani środka jezdni. Ba, nawet jak nic nie jechało to i tak mało co widziałem. Kupiłem dobrą pastę do polerowania i ogarnąłem od zewnątrz reflektory. Jest już ok, ale teraz widzę, że wnętrze lampy też jest brudne, a lekko żółty jest ten pryzmat (plastikowa szybka w reflektorze rozpraszająca światło mijania). Chcę go wyczyścić, ale nie wiem czy konieczne jest ściąganie przedniego zderzaka? Nie da się otworzyć samego klosza i przeczyścić bez wyjmowania lamp z ramy? Nie za bardzo wiem jak wykręcić ten zderzak, a z rave niewiele rozumiem. Lampa widziałem, że ma od góry zatrzaski, to jakbym je otworzył to by klosz się lekko nie odgiął, tak żeby wyciągnąć i przeczyścić wnętrze ?
nie dosc ze musialbys zdjac zderzak, to i lampe rozkleic, bo ten klosz sie tak sam nie zdejmuje. poszukaj tematow o montowaniu reflektorow soczewkowych, tam koledzy piasli jak rozkleic klosz.
hmm jak czytałem opis na stronie głównej to nic nie było mowy o rozklejaniu, jedynie o rozkręcaniu lampy. Dobra to może najpierw spróbuję nowe żarówki, a potem jak to też nie pomoże to w ostateczności rozkręcę lampy.
haxigi, klosz z czarną obudową są sklejone silikonem, aby je rozłączyć musisz oczywiście wymontować reflektor i podgrzać krawędzie na całym obwodzie. Suszarka, opalarka lub piekarnik. Potem umyj klosz od środka, mam nadzieję, że nie przyjdzie Ci do głowy polerowanie klosza od tejże strony Możesz też przetrzeć same odbłyśniki, ale ostrożnie bo po latach upalania przez żarówki srebrna powłoka łatwo się kruszy.
Jeśli wycierać odbłyśniki to tylko bardzo delikatną szmatką.
Najgorsze co możesz zrobić to zetrzeć warstwę odbłyskową.
Ja przedmuchałem sprężonym powietrzem wnętrze lampy i już jest lepiej.
Rób to bardzo bardzo delikatnie.
żadnych płynów bo jak zrobisz nalot to będzie katastrofa.
Ja proponuje gorąco para wyczyścić bez demontażu, tylko trzeba potem dobrze klosz wysuszyć
Opowiedz o tym
Mnie najbardziej interesuje ta szybka między odbłyśnikiem gdzie są żarówki mijania, a kloszem zewnętrznym. Tak jak zewnętrzny jest wypolerowany, tak własnie ta szybka pomiędzy jest lekko żółta.
Myjka na parę wodna. Ja to używam do mycia kuchni lub łazienki i czasem myje tez tym felgi Fajne usuwa brud bez chemii Minus tego Clatronica jest pojemnik na wodę bo tylko 220ml wiec często trzeba napełniać ale mi to wystarcza za ta cenę.
Widziałem tez na forum kosmetyki samochodowej ze ludziska tym myją komory silnika, tylko ze używają Kärchera co ma pojemność 1litr wody
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Czym wymyć tylne lampy od środka, żeby nie zostawiło smug na odbłyśnikach? Są znacznie zakurzone.
Jakiś alkohol czy wystarczy płyn do mycia szyb? Niczym nie będę ich przecierał - po prostu chce je przepłukać wodą z płynem do naczyń i później czymś spłukać i tu właśnie nie wiem czym. Myjki nie wchodzą w rachubę, bo żadnej nie posiadam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum