Wysłany: Pon Gru 17, 2012 15:05 [R75] Zapytanie odnośnie kupna i opinii
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Chciałem zapytać użytkowników Rovera 75 o kilka rzeczy.
Obecnie posiadam Hondę Civic 2.0 itd (86km) i chciałbym na wiosnę zamienić na rover 75.
Mam kilka pytań, która wersja silnika jest najciekawsza (mowa tylko i silniku Diesla).
Czy silnik diesla jest napędzany łańcuchem.
Jaki są koszty eksploatacji?
Czy polecacie ten samochód?
Jaki jest orientacyjny koszt aby zakupić takiego roverka w dobrym stanie i utrzymaniu.
Dodatkowe uwagi mile widzane.
Dzięki z góry.
---
Pozdrawiam
Kamil
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 15:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
poniżej 10000?? ja jak szukałem 2 lata temu to poniżej 20000 ciężko było coś znaleźć, widziałem kilkanaście sztuk za około 15000 w dieslu i nic ciekawego nie było
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 19:43 Re: [R75] Zapytanie odnośnie kupna i opinii
Zuzinho7 napisał/a:
Czy silnik diesla jest napędzany łańcuchem.
Jaki są koszty eksploatacji?
Czy polecacie ten samochód?
Jaki jest orientacyjny koszt aby zakupić takiego roverka w dobrym stanie i utrzymaniu.
Dodatkowe uwagi mile widzane.
Ad 1 - Tak, jest "wiecznie żywy" łańcuch.
Ad2 - Jeżeli sam nic nie robisz przy samochodzie i nie masz dobrego zaufanego mechanika( tak było w moim przypadku ), to koszty te mogą być więcej niż przeciętne Bardzo dużo zależy też od egzemplarza na jaki trafisz, jak poprzedni właściciel/e dbał o niego.
Ad 3 - Jeżeli ewentualne wysokie koszty eksploatacyjne nie przerażają Cię, a chcesz mieć nietuzinkową limuzynę, za stosunkową niską cenę i lubisz oglądać zazdrosne spojrzenia sąsiadów/przechodniów - to ja polecam
Podobnie jak przy kupnie innych samochodów, a Rover'ków zwłaszcza, warto przed transakcją dokonać szczegółowych oględzin pojazdu z podpięciem pod kompa włącznie.
Jak miałem jeszcze R620 i rozglądałem się dopiero za 75 to pojechałem na konsultacje do Gawina (taki wrocławski "guru" od rover'ków) powiedział mi że w przypadku 75 to diesle maja bardzo dobre silniki (świetna sprawność, wytrzymałe) ale poleca automat, wie co mówi bo co rusz ktoś do niego z dwumasą do wymiany przyjeżdża. Odradzał mi też kupowania angola na przekładkę bo dużo roboty z instalacja elektryczną jest w R75 i nie zna nikogo kto by to robił dobrze (to było 4 lata temu).
Automat wygoda odpada problem dwumasy ale za to spalanie nietęgie
Punx, ponad cztery lata mam r 75 z 04r i z kołem dwumasowym nie miałem problemu ,wiesz nie którzy niewiedzą ze z kołem dwumasowym jest inna technika jazdy . Za to skrzynie wyciągałem 2 razy (wysprzeglik),i chyba niedługo znowu wymiana wysprzeglika bedzie jak mi pompa sprzegłowa poszła odrazu opcja bmw
Punx napisał/a:
diesle maja bardzo dobre silniki
na silnik BMW niemoge nażekać ,chociasz są czułe na złej jakosci paliwo (3 wtryski zajechałem)
Kupiłem Rovera 75 trochę ponad rok temu i nie żałuję. Przejechałem 18 000 km bez awarii. Jedyne co to po zakupie wymiana termostatu ,koszt porównywalny do innych aut. A spojrzenia przechodniów bezcenne
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Pią Gru 21, 2012 17:40
Kup diesla w automacie. Odpadają problemy ze sprzęgłem i silniczkami od visów w benzyniaku. W dieselku masz niższe spalanie. Poczytaj poradniki na forum jak sprawdzić klimę, webasto itp i kupuj. Za małe pieniądze będziesz miał auto E-klasy. I zawistne spojrzenia sąsiadów... hehe.
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
mocu, W sumie masz racje że spalanie niższe od benzyny, ale jak benzyna jest na gaz, to bardziej opłaca mi się jeździć moim gazownikiem w automacie niz twoim dieslem
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Pią Gru 21, 2012 20:33
mocu napisał/a:
Odpadają problemy ze sprzęgłem i silniczkami od visów w benzyniaku
za to masz troche większe spalanie,nieszczęśliwe czujniki wału i wałka i kilka innych drobnych prawie pewnych usterek niema idealnego zestawienia ale jakbym miał drugi raz wybierać to też diesel w manualu lub 1.8T
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum