Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,chcę zakupić felgi alu do swojego roverka,w zasadzie albo 14' albo 15'.Wiem że fabryczne ET wynosi 45 a im niższe tym bardziej wystaje koło na zewnątrz,mam pytanie z jakim najniższym ET mogę założyć felgi,napiszcie jakie macie w swoich roverkach.Dzięki
Ostatnio zmieniony przez szoso Sob Kwi 09, 2011 13:36, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 06, 2011 22:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zabardzo nie mozna przesadzić z et, najlepiej trzymać się fabrycznego, gdyż oś opony inaczej przecina sie z amortyzatorem i przez to auto moze diznwie sie zachowywać na zakrętach, kierownica nie bedzie sama odbijała itp.
a jak z oponami np powinny być 185 lub 195x55x15 czy wejdą np wysokość 50 lub 60 przy 15-ce?
do tego są specjalne kalkulatory obliczające zależność pomiędzy większą felgą a mniejszym profilem opony, czyli dążymy do jak najmniejsze różnicy pomiędzy fabrycznym rozmiarem, a nową większą felgą z mniejszą oponą
Felga 15" ET40 6,5 cala 195/50 195/55 tez bez problemu by weszlo niepolecam 195/60 ze względu ze nieco baloniasto będzie wyglądać oponki powyżej 195 tez nie ma sensu chyba że obniżysz autko lub ewentualnie zrobisz to na 16 calowej feldze o profilu 40-45 tyle że wtedy noga z gazu na "polskich" drogach
Do kolegi powyżej ....czemu miały by obcierać no chyba że 5 osób wsiądzie i full bagażnik bo przy et 40 195/50/15 mam opone na równi z rantem więc najwyżej będzie ciut wystawać ale do rantu jest duuuużo miejsca
PS...fakt przy profilu 60 może to być mało realne
zazwyczaj może być max 2% różnicy
czyli np. może być jeżeli opona i felga wzorowa to 185/55 r15
195/50 r 15, średnica koła jest mniejsza -8.5 mm
215/40 r 16 różnica w średnicy koła wynosi - 6.1 mm
nie może być 195/55 r 15 bo różnica w średnicy koła wynosi 11 mm
teraz pytanie , ktore bylyby najodpowiedniejsze?? Zeby nie zasmiecac pozniej forum , moglby mi ktos przyblizyc wartosci ET szerokosc felgi jaka powinna miec felga 14 calowa i to samo z 15 calowa felga ktore wejda do Rovera?
Pierwszy link na pewno nie podpasuje. W drugim brak informacji o szerokości felgi, ale tez wątpię aby podeszła z takim ET. Za to w trzecim linku brak podanego ET, ale tez jak w przypadku drugiego linku tez wątpię aby podeszły.
siejson napisał/a:
teraz pytanie , ktore bylyby najodpowiedniejsze?? Zeby nie zasmiecac pozniej forum , moglby mi ktos przyblizyc wartosci ET szerokosc felgi jaka powinna miec felga 14 calowa i to samo z 15 calowa felga ktore wejda do Rovera?
Oryginalna felga 15 ma 5 cala i ET45 i tych wartości trzymałbym się najbliżej.
odswieze przymierzam sie do kupna felg i te ktore mi sie podobaja odchodza od parametrow fabrycznych... mianowicie felgi pierwsze maja 17" 7.5J i ET42 drugi zestaw jaki znalazlem ma te same parametry tylko ET35 aaa i jeszcze trzeci zestaw ktory mi sie podobal ma 7J 17" i ET 37 wejda ktores z tych co wymienilem?z gory dzieki za odp.
Ja mam dokladnie felgi artec wheels r17 7" i et 37 fele sa na rowno z blotnikiem ale zeby nie obcieraly opony 215/40r17 ale w mg zr gdzie promien skretu jest chyba ciut mniejszy niz w 25 a mimo wszystko przy pelnym skrecie w prawo ociera mi o blache od komory silnika
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum