Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2003 Posty: 193 Skąd: Konin
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 13:11 [R75] wymiana fabrycznej nawigacji na stację multimedialną
Witam - proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu jaki napotkaliśmy z Tomi (TomaTeam) przy próbie wymiany fabrycznego zestawu Alpine na zakupioną nową stację multimedialną.
Podobno niezbędne jest wybebeszanie całości od bagażnika aż do przodu - praca na 5 godzin i koszt od 300 do 500 zł w zakładzie Car Audio.
A może jest inna szansa na to.
Pech chce że jak coś chcę zmienić w aucie to wszystko nas zaskakuje - kupiłem u Tomka w TomaTeam żarówki Xenonowe nie pasuje podłączenie bo wtyczka stanowi integralną część zapięcia żarówki, teraz ta stacja multimedialna.
Boję się brać kół 18" od Tomka lub Adasia bo się okaże że nie pasuję a auto mam przeciętne od Rover 75 kombi z 2004 roku z nowym przodem.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 13:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przez to ze kostki do radia są w bagażniku, to ja bym zrobił tak, że kupiłbym kostki przejściówki od BMW (jeden pin jest jest inaczej niż u nas, ale to da się przełożyć) i rozłączył radio w bagażniku wpiął przejcie i zrobił instalacje do przodu. godzina pracy, a instalacje puściłbym prawym progiem
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 15:56
tylko ze kostki sa inne niz w bmw - totalnie inne i nie ma przejscowki a co ze sterowaniem w kierownicy - wiazka przepada w czelusciach innych wiazek - nawet zmieniarka jest podlaczona gdzies a nie do radia ktore widze przed soba.
Znam Tomka od 2002 roku i jeszcze nie widzialem takiego wyrazu twarzy u niego.
Czekamy na odpowiedz producenta stacji multi ale myslalem ze ktos juz to robil.
W necie sa zdjecia mojego radia od przodu, zboku i tylu z wtyczkami i bez to moze zoaczycie i znajdziecie rozwiazanie do podlaczenia ISO.
Bedze wdzieczny za pomoc lub odsprzedam muti stacje.
tylko ze kostki sa inne niz w bmw - totalnie inne i nie ma przejscowki a co ze sterowaniem w kierownicy - wiazka przepada w czelusciach innych wiazek - nawet zmieniarka jest podlaczona gdzies a nie do radia ktore widze przed soba.
Znam Tomka od 2002 roku i jeszcze nie widzialem takiego wyrazu twarzy u niego.
Czekamy na odpowiedz producenta stacji multi ale myslalem ze ktos juz to robil.
W necie sa zdjecia mojego radia od przodu, zboku i tylu z wtyczkami i bez to moze zoaczycie i znajdziecie rozwiazanie do podlaczenia ISO.
Bedze wdzieczny za pomoc lub odsprzedam muti stacje.
Mnie to również czeka podeślij linka jaką multi stację zakupiłeś ?
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 20:53
inaczej niż wydarcie instalacji lub dorobienie drugiej z bagażnika jak kolega rafalmis1 proponuje tego nie zrobisz bo kable z głośników idą do bagażnika gdzie jest radio
[ Dodano: Nie Lut 03, 2013 20:53 ]
bez rzeźby sie nie obejdzie
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
nie można kupić takiej kostki
http://allegro.pl/zlacze-...2928494859.html
i fabryczną odpiąć od radia w bagażniku i podpiąć tą co ja podaje
przecie mamy wtedy kostki iso do których puszczamy nową instalacje i ciągniemy do przodu
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lut 03, 2013 22:40
rafalmis1 napisał/a:
nie można kupić takiej kostki
http://allegro.pl/zlacze-...2928494859.html
i fabryczną odpiąć od radia w bagażniku i podpiąć tą co ja podaje
przecie mamy wtedy kostki iso do których puszczamy nową instalacje i ciągniemy do przodu
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 17:47
Może prościej będzie znaleźć schemat i które przewody to zasilanie samego radia i sterowanie z kierownicy, a reszte, proponowałbym kupić wzmacniacz 4 kan i podłączyć do niego głośniki, prowadząc kable nowe, a do wzmacniacza RCA puścić. Na pewno mniej bebeszenia by było. A Antene na pewno znajdziesz szukając od tylnej szyby.
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 18:17
Dziś zacząłem delikatną demolkę i wybebeszanie
Sprawa się ma tak że to co jest z przodu podpięte to jest (+) i (-) a cała reszta wędruje do bagażnika gdzie są 2 potężne skrzynki w których jest: a) tuner, b) wzmacniacz, c) końcówka mocy - stąd w różnych kierunkach rozchodzą się kable głośników, d) tuner TV i e) tzw. gówno do navi - które przy okazji ma zwarcie i puszcza prąd do czytnika płyt z mapami no stop więc tak jak piszą ludziska i mówią spece od CarAudio bez wybebeszenia wszystkiego nie obędzie się - nawet kable od głośników trzeba przenieść do przodu bo sobie są z tyłu
hlip hlip hlip a tak się cieszyłem na myśl o super multimedialnej stacji od Tomika.
No cóż jest do sprzedania nowa nie używana na tomateam.pl
_________________ R75 Tourer PN53721
R75 Salon PN68140
kolego a czy nie da się w ten sposób, że wszystko zostanie tak jak jest, tylko kupisz tą wtyczkę
http://allegro.pl/kostka-...2927610123.html
wpinasz w radio i masz jedną kostkę zasilającą i podłączysz nową stacje pod tą kostkę, tylko teraz pytanie czy po przekręceniu kluczyka w fabryczne radio puszcza zasilanie na te kostki co w linku
mam takie kostki, nawet na próbę mogę ci wysłać
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 21:58
dzięki Rafalmis1 ale w moim zestawie nie ma wtyczki BMW.
Nie ma takiej wtyczki w bagażniki i nie ma takie wtyczki z przodu w desce przy tzw. sterowniki czyli czymś co przypomina radio (ma wyświetlacz, ma przyciski i 2 pokrętła, ma nawet magnetofon) - to jest tylko sterownik do tego wszystkiego co jest rozłożone w dwóch metalowych skrzynkach w bagażniku przy tylnej belce.
Jak podniesiesz podłogę do koła zapasowego zaraz za zderzakiem jest czarna palstikowa obudowa na kołkach którą można zdemontować i tam mieści się większość elementów systemu.
mogę zapomnieć o multi stacji od Tomika i każdy kto ma ten system co ja w swoim r75.
no chyba że aż tak jest zachłyśnięty 7" dotykowym ekranem Tomika że poświęci czas i kasę na wymianę całej instalacji audio.
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 22:09
Ja naprawde bym to zrobił w ten sposób, że znalazłbym jedynie dwa plusy, czyli podtrzymanie i normalne zasilanie, a to nie będzie truno, bo w skrzynce bezpiecznikow musza byc, stamtąd bym je poprowadzil, oprócz tego jest masa i coś jeszcze w kostce iso, naprawde nie ma tego wiele... Przewody od pilota kierownicy też by się na pewno znalazło. Potem bym wybebeszył cały tył, wyrzucił to wszystko, kupił zwykły wzmak 4 kan i do niego pociągnął sygnałówki i zasilanie oraz rem i z niego bym nowymi kablami do głośników w drzwiach puścił. Wybebeszania naprawde nie wiele, roboty na max 2 dni w jednego
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 16:14
sobierw, wymiana głośników z wygłuszeniem drzwi, sam przód i to też ze sporym "dłubaniem" bo MDF rzeźbiłem zajęło mi pół dnia. Głośniki dość wysokiej klasy nie całe 400zł zapłaciłem. W sumie nie trzeba ich wymieniać przecież Zastanów się, ale moim zdaniem, to jednak nie jest aż tak straszne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum