Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2004
Witam
Chciałem prosić o pomoc. Otóż znalazłem w końcu samochód, którego szukałem, ale… okazało się, że ma jedną wadę. Jest coś nie tak z układem hamulcowym. Siła hamowania nie rozkłada się równo. To znaczy na dwóch kołach jest większa a na dwóch mniejsza. Może poniższy obrazek podpowie, o co mi chodzi. Czy taka usterka to coś poważnego?
Tak to jakoś mi wyjaśnił diagnosta.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 06, 2013 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Prawdopodobnie lekko zapowietrzona jedna sekcja pompy hamulcowej.
Spróbuj odpowietrzyć wg. Twojego schematu, koło prawe tylne i lewe przednie w tej właśnie kolejności.
Najpierw sprawdż jednak czy układ niema gdzieś nieszczelności na przewodach
tej słabszej sekcji lub na zaciskach koła lewego przedniego i prawgo tylnego.
Lekki wyciek może powodowac spadek ciśnienia w układzie.
To może inne pytanie. Opłaca się brać samochód z taką usterką? Może wyjść coś poważniejszego niż te drobnostki, co wymieniłeś? Coś tam wspomnieli o pompie hamulcowej ( uszkodzona?), która kosztuje ogrom pieniędzy do tego modelu + wymiana też nie tania.
Moim zdaniem tak, koszt nie powinien przekroczyć 200zł u mechanika. a w najgorszej sytuacji 200zł + tarcze + reperaturki zacisków, klocki. nie ma podstaw do sądzenia że coś jest nie tak z drogimi podzespołami hamulcowymi. Koniecznie sprawdź czy działa ABS
ps. problem może być w suwniczkach zacisków lub w odpowiednim odpowietrzeniu hamulcy wtedy koszt nie przekroczy 100zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum