Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam
Autko: Rover 620i 1997 ccm 115 KM LPG (Lovato Smart)
Wiem, że problem jest dość powszechny, ale nie umiałem konkretnie znaleźć żadnego rozwiązania.
W samochodzie od dzisiaj zaczęły skakać obroty. Jak samochód się zagrzeje to na biegu jałowym skaczą od 400 do 1000. W momencie gdy ostro skręcę na biegu jałowym silnik gaśnie... Sytuacja ma się tak samo na benzynie i LPG (z tym, że na LPG chyba troszkę gorzej...).
Dziwi mnie to tym bardziej, że wczoraj było jeszcze wszystko w porządku, a dzisiaj niespodzianka.
Kiedyś miałem już podobną sytuację, gdy samochód stał przez 3 dni (w tą zimę - padł akumulator). Podczas jazdy gdy auto przełączyło się na gaz i myślałem, że komputer musi się zaprogramować dlatego obroty tak fiksują. Faktycznie niedługo problem ustał.
Przeczyścić przepustnicę, sczytać błędy, wiem, że to przede mną, ale może znacie jakiś sposób, który mogę wypróbować by zaradzić problemowi?
A czy wymiana filtra powietrza może coś dać?
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 15:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam. Mam podobny problem z 618i 115KM też lpg. Obroty skaczą od 400-1000 albo w końcu utzrzymują się tak na 700obr./min. Zaczeło to się dziać tak ok tygodnia temu. Dojeżdzając do skrzyżowania 2razy mi zgasł nawet. Czy to wina EGR czy silniczek krokowy? W poprzednim 618Si miałem to samo z tymże objawy same ustąpiły po miesiącu no i nie gasł tylko obroty falowały. Dodam że nie zaglądałem do filtra powietrza jeszcze choć powinien być czysty gdyż auto b.dobrze przyspiesza nie dławi się itd. Problem jest tylko na biegu jałowym.
[ Dodano: Pon Mar 04, 2013 15:51 ]
Adsik napisał/a:
Sprawdz czujnik położenia wałka rozrządu.
A pierw odczytać błędy
Czujnik walka rozrządu? Czy czujnik wału korbowego? Bo gdy zmieniałem kiedyś rozrząd to na wałku nie widziałem żadnego czujnika?????
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum