Wysłany: Nie Mar 24, 2013 12:16 [R200]Trudności z rozruchem na mrozie
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam.Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników samochodów marki Rover,ponieważ jestem nowym użytkownikiem tej marki.Mój problem jak w temacie,mianowicie na mrozie bardzo trudny rozruch,pózniej jak go nawet za chwilę zgasić to pali od przysłowiowego kopa.Dodam jeszcze,że samochód nie bierze oleju,więc podejrzewam,że kompresja raczej w porządku,wymienione wszystkie filtry,olej i płyny,nowy akumulator,nowe świece żarowe.Muszę też wspomnieć,że posiadam jeszcze dwa diesle i z żadnym nie mam problemów z rozruchem na mrozie.Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i porady.Zabiorę się za robotę jak tylko się ociepli ponieważ parkuję pod chmurką będę też wdzięczny za informację gdzie dobrze można wyregulować układ wtryskowy w małopolsce a mieszkam w Trzebini.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez S91972 Nie Mar 24, 2013 16:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 12:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Nie Mar 24, 2013 14:08
Przedmuchaj przewody paliwowe(jesli masz mozliwosc) oraz sprawdz wszystkie ich połaczenia (czy nie łapie gdzies powietrza) oraz sprawdz styki masowe do karoserii oraz silnika(skrzyni) to tak na szybkiego i z grubsza podstawowe czynnosci
Źle odpala tzn.
1) kręci i przebiera, silnik nie chodzi na wszystkie cylindry, trzęsie się?
2) mieli chwilę i odpala od razu na wszystkie cylindry?
3) nic z powyższych... napisz dokładnie jak to robi
Źle odpala tzn.
1) kręci i przebiera, silnik nie chodzi na wszystkie cylindry, trzęsie się?
2) mieli chwilę i odpala od razu na wszystkie cylindry?
3) nic z powyższych... napisz dokładnie jak to robi
Kręci i jakby chciał chwytać ale są to jakby pojedyńcze zapłony pózniej w końcu zapala jakby z rozpędu chwytając coraz więcej zapłonów
Ja stawiam na następujące rzeczy:
-świece żarowe nie grzeją (sprawdź połączenia do świec i czy w momencie i załączenia pojawi się prąd na nich)
-zapowietrzony układ paliwowy (najlepiej chyba na krótko podłączyć pod butelkę z ropą do pompy, aby wyeliminować połączenie zbiornik-filtr-pompa)
-silnik już ma dosyć (sprawdź kompresję)
-Diesel potrzebuje dobrego kopa, więc może rozrusznik nie wydala.
-może wtryski leją?
-do tego wszystkiego dochodzi kąt wtrysku i trzeba mielić
Od jakich temperatur tak się dzieje?
Poza tym dodam, że posiadam też Forda Fiestę MK4 1.8D. Strzelił pasek rozrządu więc trzeba było zrobić remont silnika, a i tak odpala jak odpala... Przy -25 lepiej sobie w łeb strzelić niż to odpalić. Dużo osób mówiło mi to samo, że ten typ tak ma.
Ale wracając do Rovera, to powinien lepiej palić, więc coś jest z nim nie tak.
Dziękuję za sugestie,dzieje się tak jak temp. spadła w nocy do -10-15 stopni.Ja bym obstawiał układ zasilania świec żarowych.W miarę możliwości zacznę to weryfikować i napiszę o tym.Zastanawia mnie tylko dlaczego po tym trudnym rozruchu można go zgasić po 30 sek. pracy i potem pali od kopa.dlaczego?
Nawet takie mielenie i krótka praca rozgrzeje trochę tłoki, cylindry, zamiesza gęsty olej, dlatego później dobrze odpala.
Układ grzania świec żarowych, kompresja - to trzeba sprawdzić na początek.
Witam,wymieniłem przewody przelewowe bo były sparciałe i założyłem nowy zaworek zwrotny tyle,że za filtrem paliwa(nie wiem czy dobrze zrobiłem,że za filtrem),świece grzeją no i bez zmian.Natomiast gwoli uzupełnienia moich obserwacji wypracowałem takie oto uruchamianie: kręcę raz przez parę sekund potem robię krótką przerwę następnie znowu parę sekund kręcenia i przerwa a potem trzeci raz kręcę i po krótkim kręceniu łapie od razu potem nawet jak go zgasić od razu czy też jak stoi przez np.6 godzin na mrozie to odpala normalnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum