Wysłany: Sob Mar 23, 2013 09:42 [827] Problem z Odpalaniem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.7 Rok produkcji: < 1993
Mam male pytanie mam problem z odpaleniem auta jak krece kluczykiem w stacyjce to pod maska slychac jakis halas np.trtrtrtrtrtrtrtrrtr cos takiego ale jak dluzej go krece to jak by chciał zapalic i nie wiem czy to wina zaplonu czy rozrusznika czy cos jeszcze
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 23, 2013 09:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bendiks to inaczej automat rozrusznika
Można go poznać po tym, że jest dużo mniejszy(serdnica) od samego silnika rozrusznika.
Jego zadanie to załączenie głównego styku prądowego(dla silnika rozrusznika) z jednoczesnym przesunięciem zebatki która "spina" na chwile rozruchu, kółko zębate silnika rozrusznika z kołem zamachowym silnika samochodu.
Jeśli aku na 100% dobry, to sprawdz główną mase od aku na karoserię i do silnika
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
mozna sam, ale trzeba byc pewnym ze to jego wina np. przez podanie odzielnym przewodem plusa na styk który go wlącza, pomijasz wtedy kilka elementow ukladu elektrycznego, np stacyjka, przekaźnik jesli jest, no i przewody
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
120wojtek [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 27, 2013 07:37
brat miał podobną sytuację w r400:mrgreen:
rozrusznik był w regeneracji po tem wymienił bendiks ale nic nie dało więc kupił używane kolo zamachowe i obrócił wieniec.
cały problem z odpalaniem ustał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum