Wysłany: Pią Kwi 05, 2013 13:57 [R214Si]Problem z głośnikami
Witam, niedawno kupiłem nowe głośniki JBL GT6-6C. Po podłączeniu głośników do radia sony xplod CDX-GT220 głośniki chodziły cicho (harczały). Dodam, że radio ma moc 4x45W a głośniki 50W - czy to w tym tkwi problem?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 05, 2013 13:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Spróbuj najpierw podpiąć głośniki na krótko pod kostkę radia. Wykluczysz w ten sposób możliwość uszkodzenia przewodów idących do głośników.
I tak wracając do mocy radia. Ładnie wygląda to 4x45W, ale to jest moc max. W rzeczywistości jest to 2x25W (DIN 45324). Głośniki mogły okazać się za mocne do tego radia.
W tym wypadku musisz szukać innych głośników albo małego wzmacniacza o podobnych parametrach (np: Moc RMS: 4 x 45W 4 Ohm Moc MAX: 4 x 140W 4 Ohm).
Chodź jeśli chodzi o dobór mocy wzmacniacza i głośników, to temat rzeka. Jedni mówią że wzmacniacz powinien mieć zapas mocy, inni znów że głośniki powinny mieć większą moc... W pierwszym wypadku łatwo spalić głośniki, w drugim w pełni nie wykorzystamy możliwości głośników. Moc radia i głośników też nie może być równa, bo wat watowi nie równy.
Sirk,
Na innych głośnikach jest dobrze. Tak napisał kolega Lesior. Można przewody głośnikowe wykluczyć. Sprawdź, czy nie pomyliłeś przewodów idących od zwrotnicy (jeśli to jest wersja z oddzielnym głośnikiem wysokotonowym, bo raz pokazujesz taką, a raz inną ).
Adrian,
Jeśli na przewodzie od głośników będą duże straty to głośniki 15 W będą grały dobrze (tyle mają ponoć fabryczne). A gdy podłączysz głośniki 50 W może się okazać że będzie tylko pierdzieć.
Podłącz głośniki pod inne radio, wtedy wykluczysz ich uszkodzenie.
Jest w tym zestawie kabel z wbudowaną zwrotnicą 2 przewody na wejściu masa czrny i czerwony + i 4 na wyjściu: żółty +, oraz czarny - do podłączenia tweetera oraz czerwony + i czarny - do podłączenia głośnika nisko- średnio- tonowego. Ciężko pomylić przewody.
Spróbuj najpierw podpiąć głośniki na krótko pod kostkę radia. Wykluczysz w ten sposób możliwość uszkodzenia przewodów idących do głośników.
I tak wracając do mocy radia. Ładnie wygląda to 4x45W, ale to jest moc max. W rzeczywistości jest to 2x25W (DIN 45324). Głośniki mogły okazać się za mocne do tego radia.
W tym wypadku musisz szukać innych głośników albo małego wzmacniacza o podobnych parametrach (np: Moc RMS: 4 x 45W 4 Ohm Moc MAX: 4 x 140W 4 Ohm).
Chodź jeśli chodzi o dobór mocy wzmacniacza i głośników, to temat rzeka. Jedni mówią że wzmacniacz powinien mieć zapas mocy, inni znów że głośniki powinny mieć większą moc... W pierwszym wypadku łatwo spalić głośniki, w drugim w pełni nie wykorzystamy możliwości głośników. Moc radia i głośników też nie może być równa, bo wat watowi nie równy.
tak własnie na ostro podłączyłem bez tych tweeterów czy jak tam to się nazywa ale i tak słabo grają nie pomyliłem żadnych kabli bo są kolorami a jak podłączyłem te tweetery i głośniki to tweetery głośniej grały od głośników :D:D więc nie wiem co tam jest nie tak jutro spróbuje z mocniejszym radiem może wtedy zagrają jak trzeba gość w sklepie zachwalał głośniki i że wszystko będzie ok i nie przeszkadza to że mam radio 4x45 tak ma być wszystko ok że wszystko charczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum