Mozę ktoś takie już budował destylator na plastik Zaciekawiła mnie piroliza (dystylacja) plastików PP oraz PE na frakcje diesla do uyztku.
Czytałem ciekawy artykuł ze coraz więcej teraz takich fabryk powstaje a proces jest taki sam prawie co robi rafineria czyli destyluje ropę na rożne frakcje tym ze piroliza jest odwrotne działanie. Przerobienie plastiku na ropę.
Najlepiej się nadają kruche plastiki PP ponieważ z PE dostaje się jak by parafinę i trzeba ja jeszcze raz destylować żeby nam nie krze piała poniżej 20°C.
Nie zaleca się innych plastików używać do tego procesu typu PTE (butelki), PCV i temu podobne ponieważ maja inne związki w sobie i wydzielają się trujące gazy
Trzeba tylko wsadzić plastik do pojemnika który jest szczelnie zamknięty, pogrzać to do 400°C przez kilka godzin i wyłapać gazy oraz schłodzić żeby znów uzyskać ropę
Na YouTube pełno jest filmów własnych konstrukcji i najprostszy jest taki z puszka po farbie
Z tego co mi wiadomo to z 1kg plastiku można uzyskać ok 0,8l ropy PRad w sumie tani jest po nawet jak w linku by takie cos chodzilo przez 4 godziny z 6kW to mam jakieś 14zl rachunku oraz ok 15-20l ropy
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 16:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Remi, wszystko fajnie pięknie tylko czy produkt końcowy z takiego "domowego" reaktora będzie spełniał wszystkiego wymagania dla ropy według normy ? Zmotaj próbkę to pobadamy
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Według rożnych wypowiedzi jak się użyje dobrego surowca to się ma to niczym nie różnic. Cały myk tak samo w rafinerii polega tylko na podanej temperaturze, w tedy się uzyskuje pewna frakcje z ropy naftowej.
Dopóki to będzie tłuste to pompa się nic nie pogniewa nie przesadzajcie
Zmotam próbki z rożnych surowców i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tylko tak myślę i faktycznie takie elektryczne grzanie jest lepsze ponieważ mamy możliwość ustalenia temp. oraz szybkiej regulacji
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Albo żeby nie kopcił na wszystkie kolory tęczy a z rury wydobywać się będzie tablica mendelejewa heh remi wkładaj to vnt bo coś słońce zaczyna przypalać
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Wto Kwi 23, 2013 14:14
ADI-mistrzu napisał/a:
Coś czuje że pompa wtryskowa bardzo by się pogniewała
pod tym wzgledem sprawa załatwiona uzywana pompa ok 200zł (vp21) uwierz mi ona potrawi sporo znieść
bo na vp30 to troche za droga impreza (najbardziej chodliwe i kosztowne pompy ,dlaczego kazdy pewnie domysla sie)
ADI-mistrzu napisał/a:
Żebyś nie musiał do wydechu sezonowo kominiarza wzywać na czyszczenie
przegoni sie na czerwonym polu to kominiarz nie bedzie potrzebny
Jednie co zraża to czas oraz ilosc włozonej energii w przedsiewziecie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum