Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Przeczytałem mnóstwo tematów na temat sworzni, wiem, że do benzyny jest inny. Tylko wkońcu jaki ? 14mm, 14.5mm ? I drugie pytanie na które też nie znalazłem odpowiedzi. Czy do jego wymiany trzeba wyciągać cała zwrotnicę czy da się to zrobić inaczej ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 25, 2013 16:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zwrotnicę dużo wygodniej jest zdjąć, ale to tylko 3 śruby plus przegub i masz dostęp z każdej strony.
Co do sworznia to nie mierzyłem u siebie, ale dobrałem numer z ic po modelu auta i pasował.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 29 razy Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 459 Skąd: Wrocław/Wieluń
Wysłany: Czw Maj 02, 2013 20:37
wymieniłem dzisiaj ten sworzeń i przy wybijaniu go wypadl jakiś taki pierścień (na łożysku) i nie pamiętam czy go założyłem z powrotem, czy to jakiś ważny element ?
taki blaszany jakby lejek?
To taka trochę osłona przegubu przed wpadaniem kamyków między przegub, a zwrotnicę, w zasadzie nic bez tego nie powinno się dziać.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
łożysko jest osłonięte- ma swój własny uszczelniacz, zresztą między łożyskiem a przegubem jest tyle samo miejsca co między tym blaszanym pierścieniem a przegubem, W tym bardziej chodzi chyba o to, żeby się nic nie dostało między przegub a zwrotnicę nie nie zaczęło piszczeć i drzeć przegubu i zwrotnicy, ale przegub się obraca podczas jazdy, więc wszystko wyrzuca, a na postoju raczej małe są szanse, żeby coś tam wpadło. Ale to moje zdanie i całkowicie się z nim zgadzam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum