Wysłany: Wto Maj 21, 2013 19:11 [r416] Nie załącza się wentylator chłodnicy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Dlaczego po wyjęciu brązowej wtyczki włącza się wentylator chłodnicy i klimy jednocześnie a po podłączeniu nie działa żaden nawet po osiągnięciu 90 stopni. Wczoraj pękł mi wąż górny od chłodnicy (gruby). Czekam na odpowiedz POZDRO
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 19:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wczoraj mi przewód rozsadziło .wsadziłem dziś rurkę zamiast tego kawałka przewodu i rozsadziło go przed rurka.nie wiem co się dzieje bo dopiero go kupiłem
Mało prawdopodobne. Jak pada czujnik, to najczęściej nie ma połączenia między pinami i wtedy wentylator sie zachowuje tak jak przy odłączonym. To jest termistor, więc jego charakterystyka raczej się nie zmieni ot tak, może zrobić przerwę, albo zwarcie, ale komputer na to zareaguje.
Może po prostu wąż miał pęknięcie i nie odciąłeś go w całości, dlatego poszło dalej, albo za mocno docisnąłeś opaskę i nacięła wąż, albo druga opcja, to korek zbiorniczka wyrównawczego się przytkał i ciśnienie w układzie chłodzenia jest za wysokie.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Silnik pracuje w zakresie temperatur 90/95°C, zaś wentylator załącza się przy 104°C Co i tak ciężko osiągnąć przy sprawnym układzie chłodzenia bo zazwyczaj chłodnica daje radę ciepło wypromieniować.
Może wąż pękł bo był stary a rurkę Ci wywaliło bo była za mała szczelność połączenia?
temperatura jest w normie .nom rurka trochę ma mniejszy przepływ niż wąż.czyli chyba mnie czeka wymiana węża.dziś zrobił 50 km i jest ok.Panowie nie wiecie gdzie można nowy kupić? w intercarsie nie mają na allegro też nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum