Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 305 Skąd: Kutno
Wysłany: Pon Sie 13, 2012 23:33
Mam u siebie w r 45 podobny moduł od pół roku . A powody dla których go założyłem - jak wyżej koledzy wspomnieli- wymiana żarówek raz na dwa lata zamiast dwa razy w roku .A o "atrakcjach" podczas wymiany tych z deski albo z pokręteł nawet nie będę wspominał. Na przeglądy musowo moduł odłączyć - jest to jednak niezgodne z przepisami.
_________________ marek501
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 13, 2012 23:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
chodzi o to, że jak masz fabrycznie zamontowany tego typu "moduł" (w różnych modelach audi był ten typ świateł dziennych montowany) to masz wtedy na kloszu wybity symbol DRL od świateł dziennych. A przy samodzielnym dokłądaniu nei masz. ... Ale ja jeździłem i byłem zadowolony i nei miałem z tym zadnych problemów ani prawnych, ani nik mi nie mrugał, ze oślepiam. NA zdjęciach ze zlotu w dzierżoniowie powinno być widać, jak to świeci w R200
a co jeśli wsadzimy żarówki ledowe H1?
też będą świeciły ze słabszą mocą czy z pełną?
ale i tak nigdzie nie widzę H1 z barwą ciepłą, wszędzie mają tylko zimną
Witam.
Po ponad dwumiesięcznym wożeniu świateł do jazdy dziennej w bagażniku nareszcie udało mi się je zamontować. Czeka mnie jeszcze ich podłączenie (są z wbudowanym automatem, czyli trzy kabelki - czerwony "+", czarny "-" i biały "+ do świateł mijania" i mam w związku z tym takie pytania - gdzie konkretnie podpiąć kabelek "+" pod maską, aby po włączeniu zapłonu płynął prąd i pod który kabelek w reflektorze podpiąć biały, aby po włączeniu świateł mijania dzienne gasły? Do żarówki mijania H7 dochodzą kabelki żółty i niebieski - jak podpiąłem pod niebieski, po włączeniu świateł mijania dzienne gasły (czyli OK) a po ich wyłączeniu świeciły dzienne, ale z postojowymi (czyli n ie OK ). Podpięcie pod żółty nie dawało żadnych rezultatów. Jak ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie, czekam na sugestie Przejrzałem parę tematów, ale nic konkretnego nie znalazłem (do mojego przypadku).
no bo jak dla mnie to podepnij sie pod postojowki zamiast mijania, wtedy juz na zapalenie postojowek beda gasly dzienne
Spróbuję podpiąć w takim razie pod postojówki.
A skąd wziąć prąd spod maski, żeby nie ciągnąć przewodów do stacyjki? W miarę na wierzchu mam kabel zasilający LPG, ale nie chcę tu podpinać, aby czegoś nie schrzanić.
Póki co światła wyglądają tak (zdjęcie z komórki, więc jakość taka sobie):
wygladają całkiem ok ... a ten przewód od zasilania LPG moze byc całkiem dobry ... kwestia sprawdzenia skąd on jest zasilony ewentualnie ... i czy napewno zasilanie na nim sie pojawia po przekręceniu stacyjki. A ten "+" od mijania też bym podpiąło pod postojówki
Nareszcie udało mi się podłączyć światełka. Kabel prądowy poszedł w końcu pod radio więc światła świecą po przekręceniu stacyjki w pozycję I i po włączeniu świateł postojowych gasną.
Jakość zdjęcia do bani, bo robione komórką, ale coś tam widać
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 80 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 23:29
Ja też dziś walczyłem z tymi światłami i za cholerę nigdzie nie pasowały.
Ostatecznie zamontowałem je jak na fotce poniżej - może nie wygląda to zbyt fajnie ale inaczej się nie dało
_________________ President Harry III ASC + Sirio Turbo 5000 + Pirat
no i w razie upierdliwego diagnosty czy miśka na drodze możesz mieć problemy...
jeden z przepisów dot. świateł dziennych:
"Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm"
a z tego co pamiętam to tablica rejestracyjna ma 49cm + ramka to może będzie 2cm i masz 51cm odległości... ja u siebie też miałem ten problem i koniec z końcem ledy wylądowały pod halogenami... a później weszły na rynek te montowane jak czujniki parkowania...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum