Wysłany: Pon Paź 29, 2007 21:04 [R75] Problem z wyświetlaczem "message centre
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Mam taki mały problem z płatającym figle wyświetlaczem komputera na desce rozdzielczej, tego który pokazuje np. aktualne zużycie paliwa,przepalone żarówki itd.
Często pojawia mi się na nim pionowa linia przechodząca przez cały ekran z góry do dołu. Ta "linia" świeci się na nieco jaśniejszy kolor i powoduje np. w wyrażeniu "fuel consumption" wymazanie małej części ostatniej litery "n". Zdarzyło mi się ostatnio że miałem aż dwie takie pionowe linie. Ale muszę powiedzieć ,że rzadko co,ale czasem wyświetlacz działa normalnie. W każdym razie nie jest to przepalony "pixel" bo te linie się świecą na inny kolor, na czerwonym tle je słabo widać (tło od otwarcia drzwi itp) , przeszkadzają w "message centre" komputera. Nie wiem co jest grane ....
Proszę o pomoc
Łukasz
_________________ Diaboł was zeżre!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Gru 07, 2010 20:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 29, 2007 21:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Mar 2008 Posty: 44 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 19:01
Ja też mam ten problem.
Był to jeden z argumentów zbicia ceny podczas zakupu.
Ja mam tych pionowych linii od trzech do pięciu, sześciu, czasem w tych samych miejscach, czasem nie.
W mieście zawsze mam ten problem, ale gdy robiłem kilkaset kilometrów w trasie, to po godzinie jazdy cały wyświetlacz działał idealnie,
i bardziej mnie wtedy irytował język niemiecki wyświetlanych komunikatów, ale po zwolnieniu i wjeździe do miasta problem znów powrócił.
Najwyraźniej taśma łącząca wyświetlacz z płytką nie kontaktuje w paru miejscach,
można sprobować to naprawić rozbierając zegary i traktując miejsce przylutowania taśmy gorącym powietrzem.
Oczywiście nie robi sie tego opalarką , tylko specjalnym rodzajem lutownicy
i oczywiście każdy naprawia wyświetlacz w ten sposób to na własną odpowiedzialność.
Ja osobiście z powodu tak błachej usterki nie zamierzam wyciagać zegarów.
Może kiedyś przy okazji.
Witam.
Odgrzeję troszkę temat. Poczytałem sobie formum między innami ten poradnik i kilka innych tematów i mam takie pytanie. Gdzie w Roverze znajdują się informację dotyczące komunikatów (ich języka) wyświetlanych na ekranie LCD przy zegarach (odnośnie zużycia paliwa, limitu prędkości itd.). Czy jak dobrze zrozumiałem są one zawarte w tej małej kosci pamięci EEPROM razem z np. stanem licznika? Czy ktoś wie czy jest możliwość zmiany języka (np.z niemieckiego na angielski) pozostawiając prginalny przebieg?
To jak Ty czytales to forum, skoro nie znalazles odpowiedzi?
Jesli nie masz duzej nawigacji, to faktycznie jezyk komunikatow zapisany jest w bajcie wspomnianej przez Ciebie kosci eeprom. Mozna go zmienic na sesji T4 lub np. bmwscanner czy tez oprogramowaniem z pakietu INPA. Przebiegu oryg. nie tak latwo pozbyc sie z auta
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum