Może ja opisze swój przypadek może ktoś spotkał się z tym. Auto straciło moc po regeneracji turbiny . Turbina leciała wiec postanowiłem ją zregenerować. Przed regeneracją auto zawirusowane na 140 KM wszystko było dobrze . Po montażu turbiny brak mocy zachowuje się jak 116 KM. Wymieniłem turbinę, zawór CR, regulator na pompie, przepływomierz, sprawdzone wtryskiwacze, wymienione filtry odmy również, egr czyszczony , odłączony, ciśnienie doładowania 1,25 .
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 10, 2013 14:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przed regeneracją auto zawirusowane na 140 KM wszystko było dobrze
A kto to wirusował i czym ?
Może jest przedobrzone, jak u mnie. U mnie turbo podkręcone też mechanicznie i po mapach zaczęło się pocić. Musiałem trochę zejść z wartościami w dół i zmienić zakres pracy. To owocuje oczywiście wyraźnym spadkiem mocy, ale może zachowam część
Spider1801 napisał/a:
Po montażu turbiny brak mocy zachowuje się jak 116 KM. Wymieniłem turbinę, zawór CR, regulator na pompie, przepływomierz, sprawdzone wtryskiwacze, wymienione filtry odmy również, egr czyszczony , odłączony, ciśnienie doładowania 1,25 .
Może źle zregenerowana A może sprawdź wydech jeszcze i zobacz czy jest drożny. Generalnie u mnie temp. spalin była taka, że upalił się łącznik w środku No ale moje problemy są wliczone w eksperymenty z mapami. Jak już mi się uda osiągnąć efekt zadowalający, wtedy będzie się można chwalić
szpynior napisał/a:
Spider1801, jak jesteś z lisewa koło Grudziądza to zgadamy się i podłączę Cię pod kompa - zobaczymy co pokaże.
Mapę z wirusem ciągnij Zobaczymy co wypluje względem naszych
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ale trzeba najpierw dać gazu w palnik i przytrzymać, sprawdzić jaką wartość górną wskazuje, a następnie puścić i poczekać na wartość podczas wolnych obrotów. Wartości pokrywają się ze wskazaniami T4 jednak INPA zadeklarowane prawidłowe wartości ma nieco inne.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Witam! ja rowniez mam problem tego muła z tego co widze to moze byc kilka przyczyn...
a czy nie bylo by najlepszym wyjsciem podpiac pod komputer i sprawdzic o co chodzi? czy komputer nie dokonca wskarze problem?
a czy nie bylo by najlepszym wyjsciem podpiac pod komputer i sprawdzic o co chodzi? czy komputer nie dokonca wskarze problem?
To najlepszy pomysł Podjeżdżasz i wiesz wszystko o błędach sterownika silnika. A jak to jest T4 to już w ogóle bajka. Potem eliminujesz problemy elektroniczne i robisz wymianę filtrów, oringów - wsiadasz i latasz jak zły. A jak to mało - to robisz wgrywasz wirusa... i możesz cieszyć się jeszcze żwawszą maszyną
Wirus tzn czipowanie? jakie sa koszty takiej przyjemnosci?
Nie wiem, od 350 do 1200 zł Zależy gdzie zrobisz.
Zanim się jednak zdecydujesz najpierw zrób gruntowne badanie auta z wymianą najbardziej pilnych materiałów eksploatacyjnych.
Pozdrawiam,
Sprawdziłem obydwa przepływomierze w kieleckiej firmie Bear. Nowy jest w pełni sprawny, stary daje minimalnie zaniżone wartości (z wywierconą dziurką z tyłu).
Padła propozycja, że to może być coś z mechaniką sterowania turbiny.
ja odpiolem przeplywke i auto jedzie normalnie, tylko nie wiem czy to jego maksymalne osiagi moze ktos powiedziec czy zaslepienie EGR-a tez zwiekszylo by jeszcze moc roverka?
Co do diagnostyki to sprawdziłem tylko tym co mam, czyli Scan Master ELM. Z błędów pokazywał tylko zerowy sygnał przepływomierza (po jego odpięciu). Postaram się umówić na podłączenie pod inpę gdzieś w Kielcach.
Węże przy IC i w górę oglądałem przy okazji zabaw z silnikiem wentylatora i nie znalazłem żadnych niepokojących objawów (poza wspomnianym wcześniej olejem wewnątrz).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum