Jeśli w czasie tego gaśnięcia kiedy samochód toczy sie siłą rozpędu, obrotomierz spada gwałtownie do zera, to stawiam na czujnik położenia wału korbowego.
Najlepiej jest go podmienić, bo pomiary wychodzą niby ok, a on głupieje od temperatury.
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Dokładnie, jako były użytkownik potwierdzam. Za używany czujnik na allegro dałem jakieś 3 lata temu 70 zł i było ok.
Pewnie ktoś sprzedał tego PoldoRovera bo myślał, że to jakaś większa naprawa a to drobnostka
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
Tzn. kręcący sie silnik na biegu na włączonym zapłonie wtedy obrotomierz ma pokazywać prawidłowe obroty.
Te czujniki dają czasami różne objawy wiec warto załatwić sobie takowy na podmianke i modlić się ze stary wyjdzie gładko
Jeśli sie okaże, że to nie on, to wtedy w 2 min musisz poszukać co go boli
Iskry, paliwa a moze autoalarm i immo potem szukanie głębiej styki, przekaźniki, przewody, wtyczki itp
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Odłączenie innych czujników nie spowoduje zgaśnięcia silnika, nie maja takiej władzy, no chyba ze silnika krokowego, który odpowiada za bieg jałowy, ale ja odpinałem go wielokrotnie i nigdy mi silnik nie zgasł.
Moze to być np przekaźnik pompy paliwa, albo cewka WN która może mieć przebicie przy wysokich temp.
Ale to takie luźne gdybanie.
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Witam
Miałem podobna sytuacje zwłaszcza przy ostatnich upałach problemy były dwa :
1. Nie załączał się wiatrak na chłodnicy i silnik gasł po nagrzaniu
2. Zapowietrzony układ chłodzenia
Rozwiązanie sprawdź przekaźnik załączający wiatrak chłodnicy oraz czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum