Nowa funkcja nowe problemy
Dziś od rana mam zamiast czatu pole z napisem "Rozmowa" i chmurką, a jak na nie kliknę to wyskakuje pole błąd, po kliknięciu którego otwiera się strona producenta.
Nie żebym za tym tęsknił, ale tak informacyjnie, żeby było wiadomo, że coś nie gra
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 16, 2013 23:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dziś od rana mam zamiast czatu pole z napisem "Rozmowa" i chmurką, a jak na nie kliknę to wyskakuje pole błąd, po kliknięciu którego otwiera się strona producenta.
Kłamiesz Od rana na pewno nie, bo czat działał normalnie
Pracuje nad autonomią jego i być może od 23:xx nie działa i przekierowuje na podaną stronę.
pelson91 napisał/a:
Wogóle po co komu ten czat skoro nie można czatować z konkretnym userem tylko czatuje się z ogółem forum?
Możesz czatować na tzw. kanale ogólnym roverki.pl oraz po dwukliku na daną osobę, z kim chcesz, kto jest akurat on-line.
haszczyc napisał/a:
bezsens, a potem Marek się żali że forum zbyt mocno jest obciążone
Największe obciążenie generuje sb oraz każdy zbudowany na tej samej technice - łączenie się co 1 - 3 sek. z bazą danych, dla każdego usera będącego on-line Dlatego shoutbox nie może być domyślnie odpalony na startowej stronie, bo 30 użytkowników, którzy tego nie potrzebują skutecznie obciążają go przy każdorazowym odświeżeniu strony bądź jak sobie na niej siedzą i dłubią w nosie, to automat robi to za nich co 1-5 sek.
Czat, który obecnie testuję opiera się o inną technologię. Wymiana informacji opiera się na protokole XMPP, czyli takim samym jakim posługują się Google+, Facebook, NaszaKlasa czy takie komunikatory jak GG, Tlen. Takie rozwiązanie pozwala na całkowite pozbycie się zapytań do bazy sql, co pozwala na przyjęcie ok. kilkuset użytkowników w jednej chwili bez żadnych konsekwencji obciążeniowych. Dla mnie najważniejsze, to oddzielić się od stron zewnętrznych i skonfigurować to tak, aby było jak najmniej inwazyjne dla użytkowników.
Shoutbox pewnie i tak zostanie, bo stała wiara nie wyobraża sobie bez niego życia. Jednak dzisiejszy dzień zwykłych testów pokazał, że ludzie siedzą na "nowym" czacie i tam sobie gaworzą. Przy okazji spokojnie mogą prowadzić kilka rozmów indywidualnych. To coś w rodzaju IRC'a.
Istotną sprawą dla wszystkich onanistów komunikacji między userami może być fakt, że takiego czata można używać w dowolnej aplikacji na telefon komórkowy, np. dla systemu android obsługującej protokół XMPP. Wtedy bez wchodzenia na forum, możemy sobie siedzieć na czacie i gadać ze znajomymi z forum
Jako shoutbox też by się nadał, ale nie ma chętnego który zaprojektowałby aplikację zbliżoną do tego co jest teraz.
W każdym razie to są fazy testów i wcale nie jest powiedziane, że to zostanie
Chociaż osobiście nie spotkałem się z forum z zaimplementowanym takim rozwiązaniem. W świecie na pewno takie istnieją, ale nie znam osobiście
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
nie wiem dokładnie, od której ale już wcześniej miałem to samo- najpierw wyskakiwało to rozmowa, ale klikanie nic nie dawało, a po odświeżeniu z 10 tysięcy razy wyskoczył ten błąd.
poza tym wiesz, u mnie rano to jest 12-13
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
A może (zanim zrobią dobrego czata) warto założyć taki temat, w którym będą serwowane normalne gadki w formie postów. Taki klubowy czat na milionie stron ? Znam to z innych forów internetowych, zdaje egzamin.
Bo szczerze to nie kumam tematu typu "Nasze przebiegi" Jaka tu logika? A gdyby był temat poświęcony wszystkiemu to można by jakoś 'normalnie w miarę" gadki prowadzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum