Wysłany: Pią Sie 30, 2013 12:51 [R200] Puchnie wąż
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
witam mam problem z moim roverem 200 1.4 8v 1997r mianowicie puchnie mi górny wąż od chłodnicy, dokładnie ten który idzie od chłodnicy po kolanko z czujnikami, gotuje się w nim woda, a wskaźnik pokazuje na połowie, gdy odkręce korek zbiorniczka wzrasta woda prawie do pełnego zbiorniczka, tego węża od chłodnicy nie da się dotknąć a w zbiorniczku woda jest letnia pomocy prosze!! wymieniony rozrząd i uszczelka pod głowicą
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Sie 30, 2013 13:06, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 12:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No i gdzie jest problem ? Skoro trzyma prawidłową temperature? To normalne ze poziom w zbiorniczku sie unosi. Jak masz wode w ukladzie to wez ją wymień na plyn chlodniczy...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
no tak, trzyma temperature lecz gotuje się woda w układzie chłodzenia, sprawdzałem termostat lecz to nie to, auto pochodzi pare minut i nagle gotowanie, czasem wentylator sie załancza czasem nie, no i poziom temperatury niby, niby okej
woda się gotuje, jestem pewny bo jak zapaliłem auto i miałem odkręcony korek od zbiorniczka to auto chodziło z 7 minut, temperatura rosła aż była w połowie i nagle bum pocisło wode do góry, normalnie się gotowała i wyciskało wode do góry ze zbiorniczka, a auto nie grzeje bo nie ma termostatu, jest puszczony układ bez niego, i w układzie jak narazie woda
Masz nie odpowietrzony układ. Nawet bez termostatu powinno dmuchać ciepłym na postoju Oczywiście.. Oczywiście też dluzej to może potrwać niż że sprawnym termostatem. Zalej zbiorniczek płynem. Zakręc korek, odpal auto, ustaw nawiew na ciepły i odkręc śrubę w rurce pod puszką filtra powietrza, nie do końca. Patrz kiedy będzie spod niej leciał płyn. I auto powinno się odpowietrzyć po kilku minutach. Oczywiście sprawdzaj ilość płynu w zbiorniczku.
Odpowietrz dokładnie układ i rozgrzej auto. Nie odkręcaj korka i zobacz czy dolny wąż od chłodnicy zrobi się ciepły/będzie się rozgrzewał i czy się włączy wentylator. Obserwuj temperaturę na wskaźniku żeby auto nie przegrzało się. Przy HGF zmieszał Ci się płyn z olejem?
woda się gotuje, jestem pewny bo jak zapaliłem auto i miałem odkręcony korek od zbiorniczka to auto chodziło z 7 minut, temperatura rosła aż była w połowie i nagle bum pocisło wode do góry, normalnie się gotowała i wyciskało wode do góry ze zbiorniczka
Nie zalewaj czasem układu znów wodą. Idzie zima, więc i tak musisz zalać go płynem. Przy tem. 104 `C załącza się 1 bieg wentylatora chłodnicy, a prze 112 `C drugi, termostat w pełni otwarty jest przy 98-102 `C więc skąd zdziwienie że się w układzie woda gotuje? Inną kwestią jest korek zbiorniczka wyrównawczego, jeśli jest niesprawny, to też będzie Ci się w układzie gotowało.
Układ chłodzenia nie będzie działał prawidłowo jeśli robisz testy na odkręconym korku.
Korek utrzymuje prawidłowe ciśnienie w układzie, nic więc dziwnego że jak go odkręcisz to woda idzie do góry.
Zauważ że jeśli korek jest sprawny to w układzie temperatura wody może sporo przekroczyć 100 st. C. i nie będzie się gotować, większe ciśnienie w układzie to powoduje. Jak zdejmiesz korek to ciśnienie się równa z atmosferycznym i woda gotując się zapowietrza układ.
Myślę nad Twoim problemem z wężem. Może wąż jest sparciały i nie wytrzymuje ?
Tak przy okazji, Twój roverek prawdopodobnie ma jeden bieg wentylatora chłodnicy a nie dwa.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum