auto sporo stoi w garazu ostatnio i jesli bym podlaczyl ten prostownik moze byc np podlaczony caly czas bo chyba podtrzymuje napiecie jesli naladuje
Ja panowie mam kilka sztuk UPS-a. Jeden jest jako zasilacz awaryjny do C.O. i podłączony jest akumulator kwasowy 80Ah [oryginalnie żelowy 7Ah]
Drugi mam do innych celów, a jeszcze inny używam do ładowania akumulatorów/odśiarczania/podtrzymywania. Wszystko się sprawdza.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 31, 2013 08:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam, odnośnie prostownika ja mam kilkudziesięcio letni radziecki i ani razu mnie nie zawiódł, oczywiście ma wszystkie regulacje napięcia. Raz zostawiłem go na dworze, zmoknął, wysuszyłem go przy piecu i hula dalej Mój sąsiad kupił jakiś nowy za 150zł , pochodził mu kilka miesięcy i sie zepsół. Znowu pożycza ode mnie
ten prostownik moze byc np podlaczony caly czas bo chyba podtrzymuje napiecie jesli naladuje
dokładnie tak to działa p&z czyli podłącz i zapomnij ... tego z aukcji nie znam i się o nim nie wypowiem ... sprawdzone mam te z lidla i podobnej konstrukcji ale dużo droższe ładowarki firmy C-TEK ... masz na tą 2 lata gwarancji więc ryzyko niewielkie
Jestem na etapie zakupu prostownika. Wybrałem sobie 3 modele, które moim zdaniem są warte zainteresowania, jednak nie mogę się zdecydować, który będzie najlepszy. Czasami będę podładowywać akumulator 74 Ah a czasami w 45 Ah.
1. BASS POLAND Wygląda solidnie, metalowa obudowa. Regulacja "wolno/szybko". Zastanawiem się, czy to rzeczywiście Polski produkt, czy tylko taki chwyt, bo na innej aukcji oznaczenie modelu jest inne: http://allegro.pl/prostow...3590817357.html
2. HERTZ Też niby produkcja Polska, do tego manualna regulacja prądu ładowania, ale obudowa nie wygląda zbyt solidnie.
3. ROMSTAN Mój faworyt. Również produkcji polskiej, z manualną regulacją i solidna obudową.
Do zastosowań "garażowych" lepszy będzie z manualną regulacją natężenia prądu ładowania, czy z automatyczną
Może ktoś ma (lub miał) do czynienia z tymi prostownikami, to proszę o opinie lub polecenie jakiegoś dobrego urządzenia w kwocie do 150zł.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez tronsek Wto Paź 15, 2013 12:46, w całości zmieniany 1 raz
Od 17 października ponownie będą w Lidlu te ładowarki automatyczne.
http://www.lidl.pl/cps/rd...wDetail&id=2554
Ja polecam zdecydowanie spokojnie naładuje akumulator do 120A i to nawet taki mocno rozładowany.
Co więcej to ładowanie impulsowe więc potrafi zregenerować stary akumulator.
ten z lidla to dobry na podtrzymanie. Np przy dłuższym postoju. Albo podłączanie na noc codziennie po to żeby doładował. Bass Polska to importer [z Chin] podobna firma do np Topex, Geko itp. A ten prostownik Co pisze że jest polskim produktem to jest w Polsce montowany z importowanych części, albo tylko nalepka naklejona u nas i już się nazywa ''produkt polski'' , i wszystko legal.
Ja osobiście polecam prostowniki rodzimej firmy ROMSTAN ...przerobilam wcześniej kilka innych (badziewie mi sie trafiło totalne), a okazało sie, ze mam dobry produkt "po sąsiedzku" Ale szczerze polecam kupować w producenta (ceny dużo niższe niż w sklepach) -jakoś teraz ROMANI, czy ROMAVI sie nazywają .... Jak gdzieś znajdę, to napisze jak (krótka mam pamięć).
Prostownik trochę może siermiężny w wykonaniu, ale za to solidny i zdaje sie, ze niezniszczalny -przynajmniej ten, który kupiłam pare dobrych lat temu spisywał mi sie swietnie (ale pożyczony już do mnie nie wrócił), a nowy dopiero zaczęłam testować (ale wydaje sie, ze to ten sam produkt-w sensie solidnosci i przydatności). Będę informowała na bieżąco (na zimę lepiej sie zabezpieczyć)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum