Hmm, tak sobie myślę, czy olej LOTOS 10W40 jest nieodpowiedni do naszych silników benzynowych?
To już nie są te oleje co kiedyś, że tylko do malowania płotów się nadawały.
Kilka lat temu miałem Matiza i lałem tylko Lotosa lub Orlena, teraz mam też Mondeo 1,8 na benzynie i od kilku lat leję do niego Lotosa 10W40 i nie widzę i nie słyszę żadnych niepokojących objawów.
Wręcz przeciwnie, silniczek chodzi jak zegarek.
Kilka dni temu kupiłem pierwszy samochód synowi(nówka prawo jazdy i świeżo pełnoletni ) Peugeota 1,1cm3 iteż zalałem do silnika Lotosa.
Mam kolegę który długie lata robi w laboratorium w olejach i twierdzi że nasze rodzime oleje niczym się nie różnią od tych "zachodnich" , a czasami nawet przewyższają te popularne na naszym rynku.
Tak się zastanawiam czy nie zalać tego oleju do swojego Rover-ka ?
Jakie są Wasze opinie?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 12, 2012 15:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Castrol EDGE 0W40 SPORT w zimie nie było problemu z odpaleniem nawet przy -30, więc na prawdę sobie go chwalę, tego oleju zostało mi w baniaku 2 litry i będzie teraz na dolewkę przy wymianie ale pytanie do was mam takie, czy olej który przeleżał rok w baniaku można wlać do samochodu? na tzw dolewkę dokupując kolejne 4 litry?
Bez problemu, najczęściej data przydatności to 5 lat od daty produkcji przy zamkniętym opakowaniu. Jeśli masz otwarty z zeszłego roku ale dobrze przechowywany (w oryginalnym opakowaniu, bez dostępu dużej ilości światła, wilgoci, bez ciągłych zmian temperatur), to śmiało można wlać.
haszczyc napisał/a:
kolejne pytanie wyszedł jakiś nowszy EDGE Fluid Strenght Technology, i pytanie czy jeśli zakupie ten nowszy odpowiednik i zmieszam go ze starym EDGE SPORT to nie będzie problemu ?
Bez problemu, są zamiennie i mieszalne.
haszczyc napisał/a:
koledzy i dlaczego rozpiętość cenowa tego oleju jest kosmiczna w sklepach moto taki olej kosztuje od 170zł/4l a w hurtowniach olejowych albo na allegro to koszt około 110-130zł/4l ?
Kwestia marży, ale raczej wolałbym hurtownie niż allegro.
mimo66 napisał/a:
Hmm, tak sobie myślę, czy olej LOTOS 10W40 jest nieodpowiedni do naszych silników benzynowych?
mimo66 - może być i Lotos, ale polecałbym "Lotos Synthetic PLUS 5W40" przy naszych mroźnych zimach i gorących latach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum