Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 72 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie Gru 08, 2013 09:48 Podniesienie cisnienia na listwie pomoże?
Witam,
jako, że mam na osprzęcie z 1.4 silnik 1.8 (po remoncie) i na wolnych obrotach telepie i trzęsie się - słychać pojedyncze jakby wypadanie zapłonów ( choć układ zapłonowy jest nowy) mam do was pytanie jak podnieść ciśnienie na listwie? Czy to może pomóc i jak mam to w domowym zaciszu zrobić? Dodam, że jestem początkujący w tych sprawach i nie ukrywam, że temat coraz bardziej mnie wciąga...
Dzięki za pomoc...
_________________ MagicRover
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 08, 2013 09:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Gru 08, 2013 19:11 Re: Podniesienie cisnienia na listwie pomoże?
Magic79 napisał/a:
Witam,
jako, że mam na osprzęcie z 1.4 silnik 1.8 (po remoncie) i na wolnych obrotach telepie i trzęsie się - słychać pojedyncze jakby wypadanie zapłonów ( choć układ zapłonowy jest nowy) mam do was pytanie jak podnieść ciśnienie na listwie? Czy to może pomóc i jak mam to w domowym zaciszu zrobić? Dodam, że jestem początkujący w tych sprawach i nie ukrywam, że temat coraz bardziej mnie wciąga...
Dzięki za pomoc...
Wtryski napewno są inne. Zmieniaj na większe i zobaczysz co będzie.
Ewidentnie silnik dostaje za mało paliwa-mieszanka jest za uboga.
Możesz zmienić ciśnienie na listwie kupując na aukcji regulator ciśnienia paliwa w którym można manualnie zmieniać ciśnienie.
Podniesienie ciśnienia albo zmiana wtryskiwaczy na wydajniejsze może pomóc ale nie musi. I tak wszystko będzie działało na oko bo elektronika silnika jest skalibrowana pod silnik 1.4
Gdyby to był układ z klasycznym klapkowym przepływomierzem (a nie jest) to komputer wykryłby, że zasysane jest więcej powietrza i jednocześnie wydłużyłby czasy otwarcia wtrysków.
Wygląda na to że 1.8 dla tej elektroniki to już za wiele bo podobno z 1.6 nawet daje sobie radę.
Ilość powietrza jest określana przy pomocy MAP sensora oraz czujnika temperatury, ale widocznie już skończyły mu się mapy dla tak dużej różnicy.
Inżynier pisząc oprogramowanie nie przewiduje takich rzeczy jak to że ilość zasysanego powietrza może się podnieść o 23%
Dlatego nie było sensu projektować tak długich map i pisania algorytmu który by ewentualnie to obsłużył.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum