Wysłany: Nie Gru 29, 2013 15:38 [200] filtr stozkowy prosze o dobra rade
Witam, zwracam sie z zapytaniem gdyz na forum nie znalazlem dokładnego
opisu zagadnienia.. Mianowicie filtr stozkowy . Wiem wiem.. Bajer ale
wyglada i brzmi fajnie . I mam problem, jestem.zielony jesli chodzi o
mechanike.. Jaki filtr kupic.. Chodzi mi o rozmiar, i jak go zamontować?
Calkowicie zdemontować skrzynkę starego filtra a nowy podłączyć pod
resztke rury wychodzacej od silnika? Prosze o dokladna odp. Jak krowie na
rowie rozmiar i krok po kroku instalacja.. A jak ktos ma gest no moze
fotke wstawic jak to wygladac powinno. Pozdrawiam i dzieki :-Dkhhhh
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 15:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przede wszystkim to taki filtr w takim silniku mocy nie daje w ogóle, ale jak już bardzo jesteś uparty na taki tjunik to kup coś małego K&N lub coś podobnej firmy od razu z olejkami konserwującymi żeby Ci syfy nie leciały do kolektora, tylko pamiętaj że będziesz musiał odseparować termicznie filtr od komory aby nie zasysał ciepłego powietrza, a co do ukladu dolotowego to tutaj http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=29075,
no a tanim kosztem to filtr za 30zł popsikac wd-40 aby byl tlusty(czesto psikac trzeba bo schnie migiem) wywalic górną obudowe puszki, i zamontowac filtr, no ale nie polecam
no włanie mam na oku k&n, a sa jakieś skuteczne modyfikacje dla takiego mojego jezdzidełka?? bo jak rozumiem przy stożkowym filtrze uzyskam ,,lepszy dzwik,, czy tez bedzie słabo?
[quote="marcin.gdansk"]no włanie mam na oku k&n, a sa jakieś skuteczne modyfikacje dla takiego mojego jezdzidełka?? bo jak rozumiem przy stożkowym filtrze uzyskam ,,lepszy dzwik,, czy tez bedzie słabo?[/quote]
przy filtrze stożkowym uzyskasz tylko i wyłącznie dźwięk a jak dobrze pójdzie to nie stracisz mocy, testowałem markowe filtry stożkowe i każdy jeden mocy zabierał, najlepiej spisuje się sportowa wkładka K&N w miejsce oryginalnego filtra + wywalenie zwężki - efekt: dźwięk jest nieco mniejszy niż przy stożku ale już rasowy ale jest też przyrost mocy, zainwestuj w dobrą wkładkę i olej do filtra a nie pożałujesz, dolot w R200 jest dość dobrze przemyślany więc ciężko jest uzyskać coś jego zmianą.
Powyższe mody testowane na hamowni.
Słyszałem, że bardzo dobrze się spisuje komplet od węglarskiego jego turbinka w dolocie + stożek ale tego na rolkach nie sprawdziłem więc nie mogę nic więcej na ten temat powiedzieć
różnica 98-110 Cię nie interesuje to spoko, zwykły stożek w obudowie, ściągasz górną obudowę filtra powietrza, opierasz o dolną, wsadzasz w gumowe kolanko kawałek rury pcv i nie musisz nic mocować bo będzie się trzymać, zabezpiecz tylko węże żeby obudowa filtra nie tyrała ich
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 297 Skąd: kolbuszowa
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 19:28
ewentualnie kup jeszcze sobie kolanko bo originalny gumowy łacznik bedzie tłumił dźwiek a co do stozka to jednak postaw na jakosc no chyba ze chcesz miec piach w silniku
Chce kupic jakis firmowy filtr, a kolanko..? Jak rozumiem bezposrednio do kolektora kolanko. I do kolanka filtr, a moze ktos podpowie jaka srednica kolanka wchodzi na koletor?
Aj chyba kupie zwykly filtr, wsadze i heja... Bo jesli ma byc to ryk.. To slabo to widze... Mi chodzi o pomruk ale w granicach rozsadku a nie o ryk. Ma to byc mile dla ucha.
marcin.gdansk właśnie z powodu osiągów w swoim v6 pierwsze co zrobiłem to stożek za dobre pareset złotych wywaliłem z auta i wsadziłem oryginalny dolot, RYK był zadymisty i naprawde ciary szły na kark ale osiągi z pewnością na ori filtrze lepsze bo nawet odczuwalne
Wsadzaj stożek śmiało, dolot jest na takiej wysokości że nie ma opcji żeby Ci się to jakoś bardzo mocno zabrudziło. Od przepustnicy kolanko, dalej w kolanko wchodzi kawałek rury i na kawałek rury filtr. Od samego stożka auto nie zaczyna ryczeć -.- żeby ryczało potrzebna jest naprawdę gruba fifa, zacznie fajnie mruczeć, przede wszystkim na wyższych obrotach.
Jak chcesz tani a dobry stożek polecam Simotę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum