Forum Klubu ROVERki.pl :: [R214 Si 97r ] Słabe ogrzewanie ?
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R214 Si 97r ] Słabe ogrzewanie ?

10 km jazdy a w aucie nadal chłodno...
Autor Wiadomość
extream 

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 12:03   

Sprawdziłem - przesuwa mi się tak jak trzeba... :(

SPAMU¦

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 12:03   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

memphisto 

Rover 200

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 13:56   

kolego u mnie też kapa z tym ciepłem ale np teraz jak było +2-3 stopnie to mogłem zdjąć czapkę i rękawiczki a po 30 minutowej jeździe nawet było za ciepło :P oczywiście jak wskakuje minus 8 to rękawiczki i czapka.

Tez tak miałeś, że na te kilkudniowe plusy było cieplej?

extream 

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 09:20   

Identycznie !! :) Przy takiej temp. dmucha ciepłem aż miło. Pewnie jak przychodzi mróz to zimno Roverkowi i ciepło dla siebie bierze menda ;p

memphisto 

Rover 200

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 10:26   

no.. ! ogólnie nim wlałem 3 uszczelniacze w 30 dni to miałem w zeszłym roku na -15 saune w aucie :/ także kolego stawiam, że mamy nagrzewnice kaput.

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 10:26 ]
a tego dziadostwa nikt nam nie wymieni bo trzeba cala konsole zdejmować środkową... zostaje nam znaleść zakład, który np czyści nagrzewnice choć za cholerę nie wiem gdzie szukać.. U mnie niedaleko jest 1 zakład co wymienia chłodnice i i płyny i sie pytałem ich co myslą na ten temat itp i niby odkamieniają a jak podjechałem, to mi szlauf z woda chcieli puścić :P także nie wiem kto to może zrobić porządnie :P

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 10:37   

Jakiś zakład od chłodnic powinien to robić ... kumplowi spuszczali płyn z układu, a później podpięli nagrzewnicę w obieg urządzenia z pompą i przez ok godzinę przepompowywali przez nagrzewnicę niezidentyfikowany płyn czyszczący ... później płukanie wodą, poskłądanie do kupy, zalanie układu i odpowietrzenie :ok: Poprawa działania ogrzewania była znaczna :ok:

sasza92 

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 18:47   

Witam kupilem roverka 25 streetwise 2003rok 2.0 TD i właśnie co jest z tym ogrzewaniem on daje ciepło ale nie az takie jakie powinno byc w dodatku czy u Was też na wskaźniku od temperatury ,wskazówka podnosi sie wiecej niż polowa ? Ostatnio mialem vectre B 2.0 DTI i po rozgrzaniu bylo jak w saunie a tu w roverku jest tak średnio. Czekam na odpowiedz ,z góry podziekowal i szerokości . Pozdrawiam :wink:

staf 

Rover 75

Wysłany: Pon Gru 28, 2009 18:52   

sasza92, Załóz nowy temat by nie robić śmietnika. Bo zrobi się bajzel.

scovi 

Wysłany: Wto Gru 31, 2013 12:41   

Witam, dla tych, którzy mają problem ze słabym ogrzewaniem - dzielę się swoim rozwiązaniem gdyż jest nieco inne niż te proponowane przez was.
1. Na początek proponuję sprawdzić czy klapka przy nagrzewnicy spełnia swoje zadanie. Oczywiście trzeba rozebrać schowek, potem metalowa ramkę, dmuchawę, kanał i już widać klapkę (nie trzeba do tego mechanika, trochę cierpliwości i "da rade")
2. Jak mamy widoczną klapkę sprawdzamy czy nie jest uszkodzona (dziurawa). Jak klapka jest ok idziemy dalej.
3. Problem w moim Roverku pojawił się w tym punkcie: teraz wsiadłem do autka i obracałem pokrętłem "ciepło/zimno" a mój koleżka z latarką obserwował klapkę. Okazało się, że klapka właściwie nie reaguje na ruchy pokrętłem zatem podaje zmieszane powietrze bez względu na ustawienie ciepło/zimno na panelu.
4. W takim wypadku konieczne było rozebranie panela sterowania ogrzewaniem (tych trzech pokręteł, z mocą dmuchawy, ciepło/zimno i nastawem na nogi szybę itp) Jest z tym trochę zabawy bo trzeba wyjąć radio, włączniki od świateł awaryjnych, ogrzewania tylnej szyby, rozkręcić trochę plastików..... ale wszystko "da rade"
5. Gdy panel sterowania ogrzewaniem miałem już "na wierzchu" znowu kręciłem gałką ciepło/zimno i okazało się, że linka która tym sterowała nie spełnia swej roli. Linka ta (jej pancerz) powinna być ponapinana na takich specjalnych uchwytach (np jak w zwykłym rowerze) i jeden z tych uchwytów u mnie był złamany a linka luźna zatem nie sterowała klapką.
6. Rozwiązanie? - Allegro, panel sterowania za niecałe 60zł. Zmontowanie; linki ponapinane. Wynik - przy regulacji ciepło/zimno na panelu, klapka obraca się w pełni a nie 1cm jak przed wymianą! Efekt - po przejechaniu ok 10km i przekręceniu pokrętła na maxymalne ciepło z kratek leci gorące powietrze, wręcz parzy :D

Jest trochę dłubania ale w jeden wieczór da rade to rozebrać, w drugi złożyć i cieszyć się jazdą bez czapki na głowie hehe.

Dodam do tego, że przed całą tą wymianą nie lałem żadnych uszczelniaczy, nie płukałem nagrzewnicy, nie odpowietrzałem układu ani nie miałem ubytku płynu chłodzącego.

Odpowiedz do tematu