Wysłany: Sob Mar 10, 2012 16:24 [R400 SDi '98] Hałas zza schowka-brzęczący potencjometr gazu
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam,
Przez długi czas próbowałem zlokalizować co powoduje metaliczny hałas dochodzący z okolic schowka pasażera. Metaliczny dźwięk przy obrotach 1800~1900. Udało mi się ustalić, że jest to potencjometr gazu w komorze silnika, a dźwięk przenosi się do środka:/
Szukam porady w budowie potencjometru gazu, jak go rozłożyć? Jest to możliwe? zdejmując zaślepkę widać płytkę w którą wchodzą przewody z wtyczki. Z drugiej strony mamy trzpień na który wkręcane jest mocowanie linki. Nie wiem jak do tego podejść żeby nasmarować sprężynę w środku. Ten hałas mnie już dobija. Pomocy!
_________________ Chcesz zrobić coś dobrze?
Zrób to sam.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 16:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kupiłem używany, jest trochę lepiej ale problem dalej występuje.
Niestety nie udało mi się rozebrać. Od strony przewodów da się zdjąć plastik, pod nim jest płytka do której pewnie są wlutowane przewody, nie próbowałem jej podważać bojąc się uszkodzenia.
Są dwa miejsca w płytce (coś jak miejsce do podważenia) przez które planują wlać do środka wazelinę techniczną która może to wyciszy. Na tę chwilę nie mam kiedy się za to zabrać.
Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o informację czy udało się rozwiązać problem.
_________________ Chcesz zrobić coś dobrze?
Zrób to sam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum