Wysłany: Pon Sty 13, 2014 18:38 [R400] Problem z odpalaniem gdy cieply silnik
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam
Od jakiegos czasu moj roverek ma problem z odpalaniem na cieplym silniku,czasami jak cos go kopnie (zdarza sie to z rozna czestotliwoscia) niechce odpalic dopiero jak ostygnie pali.Wymienilem juz cewke,świece, palec i kopulke a problem nadal pozostaje.Brakuje mi juz pomyslow co to moze byc ma ktos jakis pomysl??
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 18:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak rozrusznik kreci bez zarzutu.
Jezeli chodzi o czujnik polozenia walu wydaje mi sie ze auto mialoby problemy z odpalaniem na zimnym silniku rowniez ale tak nie jest.
Doszukalem sie informacji na forum ze takie objawy moze dawac rowniez problem z czujnikiem temp. ktory podaje temp. do komputera do ustalenia mieszanki.Czt to moze byc to??
A czy macie namiary na fachowca od rover'kow w okolicach walbrzych,świebodzic lub jawora??
jak pada czujnik temperatury, to problem z odpaleniem wystąpi raczej na zimnym silniku (zwłaszcza przy niskich temperaturach), jak czujnik wału, to częściej na początku padania są problemy z zapłonem przy rozgrzaniu (łatwo to sprawdzić chłodząc sam czujnik mokrą ścierką). Na pewno takie informacje są na forum dostępne (czyli odwrotnie do tego co napisałeś)
Mogę Ci podesłać czujnik położenia wału sprawny jak chcesz sprawdzić.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Pomógł: 35 razy Dołączył: 12 Paź 2012 Posty: 456 Skąd: Radom
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 23:59
Typowy objaw padania czujnika położenia wału to właśnie problem z rozruchem na ciepłym silniku (jak również gaśnięcie przy osiągnięciu pewnej temperatury), a po wystudzeniu wszystko wraca do normy.
Czujnik temperatury do sterownika odpowiada za wzbogacenie mieszanki przy rozruchu zimnego silnika oraz jego nagrzewaniu. Przy zepsuciu łatwo wywnioskować, że nie chce zapalać na zimno i ma także problem z pracą (trzeba go podtrzymywać pedałem gazu), aż do momentu nagrzania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum