Wysłany: Sob Sty 25, 2014 12:19 [ Rover 214si ] Duzy wyciek plynu chlodzacego
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam
Rover 214Si 96r. +LPG
To moj pierwszy temat, dopadl mnie problem wyciekajacego plynu chlodniczego, na poczatku byl to problem z wezami ukladu, naprawione, wymienialem plyn, po powturnym zakladaniu dolnego weza chlodnicy wymieniony cyban bo nie byl pierwszej swiezosci i puszczal, ale co sie okazalo po wlaczeniu silnika i lekkim nagrzaniu zaczyna ciec chlodziwo, kapie z miski olejowej ( po zewnetrznej powierzchni ) zbiera sie na srubie mocujacej miske nad rura od wydechu, oraz cieknie po tylnej scianie silnika. Nie jestem w stanie stwierdzic czy to HGF, czy moze tylko uszczelka pod kolektorem, albo i inne diabelstwo. Czy ktos wie moze czy uszczelka miski olejowej rowniez moze puszczac chlodziwo? i drogie pytanie, bo niestety nic nie znalazlem na forum, jakis warsztat w Gdansku lub Trojmiescie ktory mozecie polecic? najlepiej niedrogi potrzeboje kogos kto powiem mi gdzie lezy problem.
z gory dziekuje za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sty 25, 2014 12:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tak myslalem z ta miska, ale wolalem sie upewnic. teraz potrzebuje jakos to sprawdzic, naprawic. jakies rady jak rozpoznac ktory z problemow mnie dotyczy??
o to chodzi ze tami nie ma dojscia zeby zobaczyc instalacja gazowa jest zaraz nad kolektorem, i wszystko zaslania. ale opisalem chyba dosc szczegolwo miejsca, cieknie po dloku silnika, na miske olejowa na tynej krawedz silnika, czyli tam gdzie jest kolektor, a ze silnik jest nachylony lekko to struga plynu splywa tez do przedniej dolnej krawedzi miski olejowej, i zaobserwowalem ze przy pracy silnika wyciek jest duzo wiekszy i widoczny, poprostu kapia kropelni z krawedzi miski olejowej.
w poniedzialek bym gdzies podjechal do mechanika, tylko nie mam pojecia gdzie znajde jakiegos kto to pozadnie sprawdzi, naprawde nikogo niema z trojmiasta i okolic co ma kogos do polecenia?
[ Dodano: Sob Sty 25, 2014 21:40 ]
a jeszcze takie pytanko, jesli okaze sie ze tylko uszczelka kolektora, orientacyjnie jakie to sa korzta u mechanika? i koszty czesci oczywiscie
Nie jeździj długo z ubytkiem płynu bo silnik zagrzejesz i uszczelkę głowicy wywali.
Jeśli to uszczelka kolektora to koszt jest śmieszny, jeśli głowicy to zapewniam że do śmiechu Ci nie będzie.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
ale ta od kolektora to widzialem ze cana samej uszczelki wacha sie miedzy 18 a 25 zl. tylko ile mechanicy biora za wymiane, konkretnie, a to ze uszczelka pod glowica droga zabawa to niestety wiem
a orientuje sie kotos, co potrzebuje zeby zrobic to sam? czy klucz dynamometyczny jest potrzebny? jakies uszczelniacze, cokolwiek? zastanawiam sie czy nie spróbowac samemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum