Już od dawna rozglądałem się za scyzorykami, a tu proszę - możliwość wykonania takiego bez przerabiania pilota, po prostu zmienia mu się obudowę.
Z wielką pomocą Greg-si'ego pilot został zamówiony na ebayu, co z tego wyszło, opiszę poniżej.
Przeróbka z konwersji L-R na R200:
Chip pasuje dość dobrze, wymaga wycięcia jedynie fragmentu słupka pod nim oraz delikatnego poszerzenia otworu w bocznym uchwycie. Nie opisuję tego dokładniej, gdyż przymierzając płytkę do mocowań od razu zauważycie gdzie oraz ile trzeba usunąć, a robi się to nożem czy dłutkiem - minuta pracy.
Kluczyk nie pasuje wcale, co widać po zdjęciu z aukcji, jednak nie stanowi to problemu.
Po pierwsze, usuwamy grot L-R poprzez wbicie spinacza czy cienkiego gwózdka w dziurkę znajdującą się w gnieździe grotu - wewnątrz tego kanaliku jest po prostu maleńka rurka blokująca całość w pozycji użytkowej. Teraz grot daje się łatwo wysunąć.
Kolejny krok to dorobienie klucza - warto się spytać, czy dany majster będzie w stanie wykonać grot, jeśli nie, może wyrzeźbić klasyczny kluczyk. Ja skorzystałem z opcji drugiej, po czym sam go przerobiłem - łamiąc plastik, odcinając nadmiar metalu i w 15 minut zwężając końcówkę tak, aby pasowała do gniazda. Później taki grot wsunąłem w szczelinę, ponownie zablokowałem tym pręcikiem i gotowe.
Na koniec łączymy wszystko w kupę - składamy i sklejamy obudowę upewniając się wcześniej "na sucho", czy wszystko działa jak należy.
Kwestię logo Land-Rovera pozostawiam waszym fantazjom - można czymś zakleić, nałożyć na to grawerowaną wstawkę z blachy lub postąpić jak ja - zakleić kawałkiem mahoniu, bejcowanym i lakierowanym, a następnie polerowanym papierkiem 2000 oraz pastą na tafli szkła.
(Sznurek oraz spinka nie są dołączone do zestawu, te pochodzi z jakiejś zawieszki Orbit)
Jak widać powyżej, rozwiązanie eleganckie, ładne i bardzo wygodne.
Ostatnio zmieniony przez MD Sro Lut 05, 2014 17:23, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 22:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja swoją obudowę już skleiłem, ale przesyłam wam schematyczny rysunek tej chromowanej kostki, która obraca się wraz z grotem.
Jak widać, kluczyk zwężeniem wsuwa się w tę szczelinę i w dziurkę wbija pręcik. Ot cała filozofia, standardowa procedura dla prawie wszystkich scyzoryków.
Dziś jeszcze można się dopisać, róbcie to wg schematu będzie łatwiej mi później Was widzieć i nie będę musiał szukać Myśle, że do jutra poludnia mozna jeszcze smialo sie zapisac, pozniej porozsyłam numer konta i koszta
[ Dodano: Pon Lut 17, 2014 21:14 ]
Aukcja widzę, że się skończyła a innej z tym samym przedmiotem nie mogę żadnej znaleźć musimy chyba poczekać chwilkę..
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum