ja aktualnie mam zimówki 15-195-60 takie dostalem jak kupilem auto i przymierzam się do zakupu letnich opon i felg, głownie chodzi mi o komfort jazdy , wygląd mało znaczacy dla mnie
Jak kupowałem R, widziałem każdy możliwy rozmiar opon, najlepiej było na 205/60/16, komfort nawet nieco lepszy niż na 195/65/15.
Przy czym lepiej wygląda, mniej przekłamuje licznik. Ale komplet kosztuje 400 więcej niż standardowe rozmiary niestety.
Wysłany: Nie Mar 23, 2014 13:55 Re: [R75] komfortowy rozmiar koła 15,16,17 ?
[quote="PREFO86"]Witam ,
Jaki rozmiar , profil i szerokość opony jest najbardziej komfortowa w Sedanie R75?
Zimowe 205\60\15 i "normalnie " ...
Letnie 225\50\17 i twardziej ,ale nie najgorzej. wcześniej miałem 225\45\17 i odczuwalnie było gorzej od profilu 50...ciekawe ,czy podszedłby 55,byłoby lux
ja mam u siebie i zimówki i letnie 225/55 16r i konfort jest całkiem całkiem dobry dziur tak nie czuć i miło się prowadzi - minus wygląd przeciętny ! w starym fordzie miałem 215/40 17r to i zawiecha i konfort był słaby ale za to wygląd elegancki
ja właśnie cenię ciszę i komfort jazdy i do tego właśnie dążę aby koła były do tego dostosowane
chcesz komfortu to musisz mieć balon. Zakładaj 195/65/15 i będzie płynął. Im większa felga tym mniejszy balon co obniża komfort.Ja właśnie zmieniłem z zimówek 15'' na letnie 16'' i już jest mniej komfortowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum