Wysłany: Sob Mar 29, 2014 12:23 [R75] DPF- Filtr cząstek stałych do rover 75
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam sznownych Użytkowników
Mam pytanie odnośnie filtra cząstek stałych. Jeżdżę dużo po Niemczech i pech chce, że od 1 lipca 2014 nie wjade w strefy ekologiczne bez zielonej naklejki na szybie. Będe musiał założyć DPF, aby uzyskać normę EURO 4. W Niemczech cos tu mogą założyc, ale wiadomo- bardzo duży koszt. Czy ktoś z Użytkowników ma podobny problem i sobie jakos z nim poradził? Gdzie i jaki filtr założyć w Polsce? Ma ktoś jakies dane filtra? (producent, numer katalogowy).. Czy pasuje DPF od BMW E46? Czy jest jakiś filtr uniwersalny, który podpasuje do rovera? Wiem, że w Polsce każdy się pozbywa tych filtrów, no ale ja niestety muszę go założyć. Ma ktoś jakieś porady? Może ktoś chce odsprzedać taki filtr?
Będe musiał założyć DPF, aby uzyskać normę EURO 4.
Skąd takie cudne wieści masz??
Mój ojciec ma ową zieloną naklejkę z czwórką na Audi B4 a tam DPF nigdy nie było i nadal nie ma. A do centrum większych miast od kilku lat nie można wjechać bez tej naklejki.
A tak jakoś mi się napisało o tym Euro 4.. Tu chodzi o czystość tych spalin. Rover 75 cdti bez dpf'a ma żółtą naklejkę. W Nordrhein Westfalen można do 1 lipa 2014 wjeżdżać z żółta naklejka- później niestety już nie. Zielonych naklejek nikt nie daje za ładne oczy- Twój ojciec albo ma benzyniaka, albo emisja spalin ów audi jest na takim poziomie, że może spokojnie dostać zielona umweltplakette.
------
Czy ktoś ma jakieś informacje o dpf'ach do Rover 75? Może Użytkownicy, którzy sprowadzili sobie to auto z Niemiec mogą pomóc?
A do centrum większych miast od kilku lat nie można wjechać bez tej naklejki.
Szkoda, że w naszym kraju to nie obowiązuje... Czasami jak się jedzie za jakimś 15-letnim TDI, to faktycznie Tylko Dym Idzie.
ynst, obawiam się, że będzie poważny kłopot z DPF do R75. Spróbuj skierować poszukiwania w stronę BMW, to w sumie ich silnik.
Czemu na allegro nie kupisz zielonej. Te plakietki to jeden pic na wodę za kilka lat znów zniknie.
Co do diesla lepiej żeby kopcilo w widocznym spektrum i było możliwe filtrowanie przez nos niż miało jak z CR osadzić się w płucach bo spektrum jest takie małe ze nie potrafi nasz organizm wy filtrować.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Fakt ojciec ma benzyniaka i to w gazie, może dlatego właśnie dostał zieloną plakette. ale że r75 dostał żółtą to szczerze mówiąc dziwne mi się wydaje. Jak następnym razem pojadę do rajchu to z ciekawości pojadę po tą plakette.
Myślałem już, jak szwaba wykiwać, ale nie wiem czy się da. Przy zakupie naklejki są spisywane dane z dowodu rejestracyjnego do jakiegos tam systemu, a tu policja ma dostęp do wszystkiego. Tu tez ostrzegam wybierających się do niemca- poczytajcie na temat "umweltplakette"- nie jestem pewny, czy to tez nie obowiązuje wszystkich wjeżdżających na teren niemiec.. Brak naklejki 40 Euro (ja dodatkowo dostalem 1 punkt karny i ~25 euro dodatkowych kosztów związanych z całą procedura). Koszt naklejki to jakies 7-15 Euro (zalezy gdzie się kupuje).
Można uzyskać wyjątkowe zwolnienia i na czerwonej/ żółtej wjechać w strefe, pod warunkiem, że auto to zabytek lub do danego auta nie da się założyć DPF (tak podobno maja Mercedesy E-klasse)
Nie chce robić żadnej reklamy nikomu:
TUTAJ jest jakis filtr DPF- myślicie, że to będzie dobre?
Remigiusz- myślisz, że da się takiego wała zrobić z tą naklejką z allegro? Pytam, bo może jednak policja nie ma dostępu do pewnych informacji.. Głupie plakietki...
nie orientuje się w temacie naklejek ale przelatuję czasami przez Niemcy dlatego wrzuciłem hasło na google, bo mnie nastraszyliście i znalazłem taki artykuł, jeśli to prawda to nie wiem czy dpf pomoże jeśli naklejka ma być dawana ze względu na wiek
Pytalem sie ludzi to kazdy mi tylko mowil ze normlanie szedl do Zulassungsstelle w Austrii dal im dowod auta i dostal plakietke. Napisal swoje Nr rejestracji na tym koniec Mi mowili ze kazdy tylko patrzy czy masz to na szybie wiec jak sobie gdziesz kupisz to malo prawdopodobne jest ze cos tam kontroluja
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum