Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Mar 2011 Posty: 51 Skąd: Budzyń
Wysłany: Czw Cze 05, 2014 22:13
Kup całe silentblock. Cena co prawda wyższa ale 2 razy kupowałem same tuleje i mechanik miał problemy z wpasowaniem - musiał przetaczać obudowy tulei. Wytrzymywały tylko niecały rok i do wymiany. Teraz kupiłam cały komplet i sam bez problemu wymieniłem a to co drożej zapłaciłem za silentblock zaoszczędziłem na mechaniku
_________________ R75 2.0 KV 1999r automat gaz
Mitsubishi Eclipse 2.0 1992r - było
najłatwiej w domowych warunkach to chyba brzeszczotem przekładasz mały brzeszczot i wycinasz środek potem duży brzeszczot i przcinasz ściankę zewnętrzną tulei dwukrotnie w odległości np 10mm wycięty kawałek śrubokrętem wyciągasz a czasami nawet nie trzeba bo luz powstały po cięciach wystarcza, tylko nie tnij obudowy
co do nowej tulei to rozważyć możesz poliuretanową bo łatwiej się montuje ale jest nie co twardsza niż orginalna wiec musisz pomyśleć o za i przeciw , jeśli chodzi o śrubę to nie wiem o co dokładnie chodzi i dlaczego ją chcesz zmienić bo w przednim wahaczu są dwie do przykręcania tulei i jedna do mocowania sworznia w piaście:) chyba, że mówisz o nakrętkach, ale te zazwyczaj są nowe przy nowym wahaczu, niektórzy dają nowe, a niektórzy używają ponownie starych, wewnątrz jest plastik który utrudnia odkręcanie się śrub pod wpływem drgań, ponowne użcie takiej nakrętki zmienijsz skuteczność tego plastiku
Polecam Locktite 243. Nawet ta najmniejsza buteleczka 10ml wystarczy na śruby w całym zawieszeniu. Daje to większą pewność ze nic się nie poluzuje, i śruby łatwiej odkręcić bo się nie zapiekają. Śrub od tulei wahacza nie ma sensu zmieniać, są na tyle solidne że przeżyłyby 2 auta. Za to śrubę blokującą wahacz w piaście warto wymienić przy zmianie wahacza. Wchodzą tam chyba (nie jestem pewien) M10x80 z niepełnym gwintem, ja użyłem śrubę: DIN 931 HDG w klasie 10.9 ale w sklepach chyba tylko z powłoką TZn można dostać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum