możesz sam to zrobić
idz do sklepu tapicerskiego, wybierz materiał i kup klej w spray- u tapicerów te kleje są tanie w porównaniu od innych sklepów ( przynajmniej w łodzi)
-zdzierasz stare obicie
-czyścisz z starej gąbki boczek
- nakładasz klej na materiał i boczek i już
maniaq, generalnie jak Harry pisze, samemu można to nietrudno zrobić. W r400 robiłem takie małe prace tapicerskie z podsufitką i nie jest to trudne, skoro podołałem także polecam kupić trochę materiału i nawet bez zrzucania boczków można to załatwić i koszt wyjdzie niewielki
Nie mam nawet pojecia jaki material bym chcial, wiec ciezko myslec o robieniu samemu. Myslalem o alcantrze lub flockowaniu... Ale Sam nice wiem Jak by to wyszlo. Tuners mail obszyte boczki I ogladalem na zlocie. Moze ktos jeszcze sie pochwali, pokaze swoje auto
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Mnie też to czeka podsufitka odchodzi oraz boczki przednie odpadają. Ja się z boczkiem boje ze jest każdy wypukły i czy da się tak łatwo nowy materiał nakleić. Np Eco skórę czy alcantare.
W 200 robiłem bez ściągania boczkow i wyszło piękne ale tam było wszystko płaskie.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Robiłem podsufitkę z szyberdachem (trochę załamań jest). Kupiłem materiał na gąbce, klej bonaterm i jakoś to wyszło. Nawet nie najgorzej. Myślę że tym samym materiałem dobrze by było zrobić boczki.
Jak kupisz jakiś materiał bez gąbki to bardzo mocno będzie widać wszelkie zagięcia oraz istnieje duże ryzyko przesiąkania kleju.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Co do boczków nie polecam napewno flockowania gdyż flock jest fajnym materiałem ale jeżeli nie jest często dotykany, alcantara a raczej antara bo wstawiania boczków z oryginalnej alcantary możemy po marzyć cena 800-900 zł w zależności od kursu ojro, antara dobrej produkcji dawałem 80-90 zł więc raptem 10% trzeba uważać na chińczyki jakość bardzo niska wystarczy kilka razy przetrzeć ręką i zaczyna się materiał wycierać i strzępić
Ogólnie
Alcantara - marka zastrzeżona bodajże włoska cena ~850
Antara lepsza - europejscy producenci ~85zł
antara dziad - chińczycy wietnam itd ~8,5zł
Trzeba dodać że jest to dość sztywny materiał i dlatego u mnie jest pikowana,niestety ale zrobienie na gładko to albo karkołomna sztuka, lub użycie chińskiej (dużo cieńsza i bardziej giętka coś jak welur)
Ogólnie wyciągasz ten element z żywicy zdzierasz szmate i albo próbujesz sam albo do obszycia dajesz
Ja próbowałem sam zmarnowałem materiału za 200 zł efekt nie zadowolił mnie
tapicer pod miastem z materiałem 250 zł za 4 boczki i obszycie rączek skórą perforowaną
Generalnie, to jest auto ktorym codziennie turlam sie do roboty + poganiac Wiec klatki, gola blacha nie wchodzi w gre. Myslalem o takim aucie, ale to wtedy tylko STI ma sens Niestety nie stac mnie na 3 autko, ani nie moge miec takiego jako to pierwsze
Tapicerka ochodzila juz po samym zakupie, ale dopoki bylo tylko odciagniete w srodku, bo klej puszcza tam gdzie najmocniej naciagniete, to mnie to az tak nie razilo. Ale wiozlem dzieciaka, ktory zapytal a co to odchodzi... i zanim moglem sie obejrzec o co pyta pociagnal za material i teraz juz mi ladnie wisi Czyli zmotywowal mnie do toboty.
Flock poza tym jest niewdzieczny w czyszczeniu, a ja lubie czyste autko Wiec to mnie nieco odstrasza. Plusem flokowania jest to ze zadne zagiecia boczkow nie sa mu straszne CO przy skorze czy alcantrze ma znaczenie w tym modelu autka
Macie jakies foty do dyskusji >? Moze tuners pokaz swoje, to inni zobacza o co chodzi i bedzie latwiej gadac
Pomógł: 43 razy Dołączył: 24 Wrz 2007 Posty: 310 Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Sie 04, 2014 17:09
Ja miałem flockowane i wyglądało to nie najgorzej, a przy tym wbrew opiniom nie brudziło się jakoś bardzo, można powiedzieć, że mniej niż istniejący tam wcześniej materiał.
Lechosa ta Pierwsza wersja co sie odkleila super tylko czy to sie tak da zrobic, kupilem material i klej na porbe, wiec ktoregos dnia, moze jak tak goraco nei bedzie poeksperymentuje
PS. ktos posiada tego tutka z klejeniem boczkow ?
Mam nadzieje w ze w ciagu 2 tyg sie za to zabiore Zaczne od drzwi pasazera, bo tam najbardziej odlazi i malo uzywane, jak opracuje dobrze metodyke klejenia, to zrobie drzwi kierowcy
Mi poleco klej mistrz do tapicerek samochodowych i laczenia materialu. Zobacze jak bedzie trzymal
[ Dodano: Czw Sie 07, 2014 16:13 ]
Postepy ! ----> zdjalem boczki, material i umylem do obklejania... postanowilem od razu wygluszyc autko, wiec pojda maty APP i moze glosnik nowy wsadze, bo te pierdza niemilosiernie - seria papierowa 12 lat przeszlo
Takze chwila z klejeniem musze poczekac
ale milo zobaczyc naklejke z pieczecia, kto skladal twoje drzwi przynajmniej wiem ze nie ruszane bylo
wieczorem dodam zdjecia drzwi
[ Dodano: Pią Sie 08, 2014 09:34 ]
obiecane zdjecia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum