Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 11:34 [R75] Pytanie na temat spalania
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2004
Witam pewnie temat już był poruszany. Mam do Was takie pytanie. Jestem posiadaczem RP o pojemności 1.8t w benzynie. Komputer pokazuje mi spalanie na poziomie 12 l czasem więcej. I moje pytanie jest takie czy to jest normalne spalanie. Bo z tego co czytałem na różnych forach to powodem mogą być filtry lub sonda lambda. Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem tu nowy i mogłem nie zobaczyć czy taki temat już był. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 11:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 12:07
Według mnie pali Ci tylko troszkę więcej niż powinien, oczywiście jeśli masz na myśli jazde po mieście, mój pali 13 litrów gazu i dziś byłem na regulacji bo gazownik twierdzi ,że powinien palić troszke mniej ,a wiadomo gazu zawsze pali trochę więcej niż benzyny. W instrukcji jest napisane ,że na mieście powinien palić 10,8 litra benzyny, a jak wiadomo takie informacje są zazwyczaj podane z dużą dozą optymizmu...
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
Na kompa w R nie patrz, bo on zawsze przełamuje. Trzeba zrobić jego kalibracja, ale do tego musisz między innymi wiedzieć z dystrybutora ile pali faktycznie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Witam. Mi komp pokazuje 10,7 a faktycznie pali srednio 12,3 l/100km ale Lpg i na pewno dałoby radę zejść niżej.
Sprawdź filtr powietrza, szczelność dolotu i przede wszystkim spalanie rzeczywiste bo komputer to tak jak Rafalmis1 napisał pokazuje orientacyjnie.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Mi wskazówka paliwa spada jak oszalała przy krótkich dystansach po mieście. Właśnie czytałem że warto sprawdzić filtr ale i warto ponoć podłączyć pod kompa i sprawdzić sondę. Czy to też może być przyczyną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum