Podsumowując - zamiast cudować z silnikiem uważam, że zrobienie krótkiego przełożenia da dużo lepszy efekt dla kierowców z rajdową żyłką.
dokładnie. dobry zawias i dobrane przełożenia oraz mocne hamulce i szybki układ kierownicy pomaga w zakrętach, mocny silnik tylko na prostych i ryzyko uszkodzenia jak za mocno tuningowany.
dużo dają dobrze dobrane kąty pochylenia, wyprzedzenia koła oraz zbieżność. te parametry najlepiej dobierać do nawierzchni, a przynajmniej lato/zima zmieniać.
Co do torsena, to mi też długie biegi z Ti nie spodobały się, więc przełożyłem sam mechanizm do VVC, odkręcając go nawet od zębatki głównej. Wydaje mi się, że układ śrub w większości mechanizmów jest taki sam, jeszcze kwestia ile frezów na półosie.
Na jakimś dużym szrocie na pewno porównasz czy półosie pasują z R65 do PG1 (chyba że wstawisz półosie z przegubami, piastami i hamulcami od VVC i będziesz miał od razu mega mocne części z super hamulcami ale pod koła min.R15) .
Nie wiem jak tylko z układem tych śrub dookoła mechanizmu jak sprawdzić - to musisz popatrzyć na zdjęcia i popytać ludzi.
_________________ -------------
וροVVЄя
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 04, 2014 18:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Chyba konczac ten temat przekazuje jak finalnie wyada moja modyfikacja. Do skrzyni R65 zalozylem najkrotsze dostepne przelozenie glowne 13x64 wraz z wałkiem. Wychodzi mi przelozenie 4,92 (dla porownania seryjne w R214 to 3,8). Nie jest to plug and play bo trzeba miec patent na zalozenie 5-tego biegu (albo kupic 5-ty bieg ze skrzyni Peugota z 2003 roku (tylko z tego rocznika).)
Do tego dalem sprzeglo do regeneracji (a wlasciwie do zalozenia okladzin kewlarowych - 150 zl w Warszawie).
Calosc dala mega efekt (z poduszkami z Olkusza). Nie poznaje tego samochodu. Prawdziwa proba na nastepnych zawodach w sobote
ha - i odpowiadajac na pytanie: na 5-tym biegu przy 7000tys. obrotow mam 180km max.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum