Wysłany: Wto Wrz 23, 2014 22:07 [R75] 75 CDT 2000r 2.0 85kw Brak światła - oświetlenia
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam Serdecznie, przeszukałem internet i niestety nie znalazłem odpowiedzi...
Kupiłem świeżo rovera 75, niestety nie ma w nim światła wewnątrz kabiny,w schowku, w bagażniku czy też lampa rejestracji nie świeci. Kontrolka "żarówka" jest zapalona. Nie mam zielonego co może być przyczyną. Ma może ktoś opis bezpieczników języku PL? Z rysunków ciężko mi rozszyfrować. poprzedni sprzedawca zapewniał że wyjął bezpiecznik, po czym wstawiłem nowy i nadal "klapa"...
Proszę o pomoc. pozdrawiam Tomek
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 23, 2014 22:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
thomekz, kontrolka spalonej żarówki informuje tylko o światłach zewnętrznych pojazdu, m.in. żarówkach w rejestracji. Oświetlenie wnętrza nie jest monitorowane przez komputer. Sprawdź czy lampka w podusfitce jest dobrze podłączona.
Za oświetlenie wnętrza odpowiada bezpiecznik nr 13 w skrzynce wewnątrz auta (10A), a steruje tymże oświetleniem BCU (moduł komfortu). Najczęstszą przyczyną awarii podświetlenia tablicy rej. jest korozja styków bezpośrednio w lampce. Jest ona sterowana bezpośrednio z LSM (moduł/włącznik świateł) i nie posiada odrębnego zabezpieczenia w postaci bezpiecznika.
Z tego co wiem moduł świateł to LCM. Ja miałem taki przypadek że moduł był zwalony i dlatego nie było podświetlania tablicy rejestracyjnej wszystko inne działało.Na allegro idzie już za 20 zeta kupić.
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
Dziękuje za szybką odpowiedź, sprawdzałem bezpieczniki tylko pod maską, a gdzie znajde te wewnątrz? Szczerze mówiąc na podświetleniu rejestracji mi nie zalezy.
Pozdrawiam
Nieświadomy, bezpieczników w kabinie, znalazłem i wymieniłem i światełko jest:) Niestety tylko w bagażniku nie ma, ale widziałem zwisający kabelek, mniejsza o to. Dziękuje bardzo za szybkie rozwiązanie problemu i pozdrawiam Tomek
W ostateczności idzie poddłączyć oświetlenie tablicy do zwykłych swiateł z tyłu tak zrobiłem szwagrowi w octawi
_________________ --------------------------------------------------------------------
Jest MG TF Xpover gray - srebrna strzała
Jest i Rover75 -złota strzała
Mam jeszcze pytanie odnośnie linki maski, mam zerwaną jedną część, tą która wychodzi z kabiny pod maske, nie posiadam też uchwytem do ciągnięcia za nią, na allegro nie moge znaleźć czy są jakies odpowiedniki które będą pasować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum