Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam
Mam mały problem z immo. Jakiś problem z bateriami w pilocie był, wymieniłem baterie na inną i piszczy "immobiliser", nie odpala, ale auto sie otwiera i zamyka. Na poczatku przy zamykaniu/otwieraniu nie świeciły kierunki, potem nagle zaczęły migać. Razem z kierunkami wyłączył sie dzwięk zablokowanego immobilizera, ale dalej nie odpala. Próbowałem nawet na drugim komplecie kluczyków z innym pilotem, to samo. Przy zamknięciu czerwona lampka szybko miga przez chwile, potem w normalnym tempie. Przy otwarciu z pilota wszystko jest normalnie, ale odpalić sie nie da. Napięcie w akumulatorze normalne, wszystko pracuje, pompka paliwa pracuje, rozrusznik nie kręci. Wyjąłem akumulator na 20 minut, podłączyłem, otwieram z drugiego pilota - bez efektów.
Wiem że temat IMMO był przewijany miliard razy, ale synchronizacja nie pomaga, nic nie piszczy, wszystko powinno działać. Jakieś rady ?
Dodam że gdy zauważyłem żę nagle immobilizer zwariował od wyładowanej baterii szybko ją zmieniłem, odpaliłem auto, silnik ruszył. Potem wyłączenie silnika, kluczyk na II pozycji ale odstawiłem pilot od stacyjki - zapomniałem że jest pętla w stacyjce. Po 30 minutach już nie chciał ruszyć ..
[ Dodano: Sro Paź 22, 2014 22:49 ]
ktoś coś ? :v
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 22, 2014 21:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Synchronizowanie pilota nic nie dało, jeżeli dobrze to robie.
Ogólnie wyjąłem akumulator, wyjąłem baterie z pilota. Po złożeniu wszystkiego razem wszedłem do środka i wciskałem przyciski na pilocie, kilka razy jeden, potem kilka razy drugi. Nic nie działało. Znalazłem jakąś metalową tabliczke z literą R i 4 cyfrowym kodem, myślałem że to kod do immo, i to też nie zadziałało, ale w tym przypadku mogłem zrobić coś źle, ewentualnie to nie był kod.
Wiązke sprawdze. Możliwe że to było jakieś zwarcie ? Przy wyjmowaniu bezpiecznika od lampki podsufitki mogło sie coś spieprzyć ?
ta blaszka to kod kluczyka. Do dorobienia go bez posiadania starego na wzór. Po prostu poszukaj jak się synchronizuje pilota, albo zajrzyj do instrukcji.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Są dwie blaszki, ale to w sumie nie ważne.
Podstawowe pytanie (bo szukałem i mam sprzeczne informacje) - czy immobilizer blokuje prace rozrusznika odcinając do niego prąd ? czy jakoś inaczej zapobiega rozruchowi, np poprzed pompe paliwa.
Pompa paliwa działa, mierzyłem prąd na rozruszniku, w jednym miejscu jest stale 11-12 V tak jak powinno, czyli prąd jest, ale przy rozruchu tego potrzebnego prądu nie ma, po prostu tam nie dochodzi. Czy dalej iść w strone immo czy to jakieś zwarcie na przewodach np. stacyjki ?
immobilajzer blokuje rozrusznik i nie daje sygnału komputerowi do odpalenia, a ten steruje wtryskami i iskrą, więc jak immo nie poda sygnału, że jest ok, to nie ma sterowania wtryskami i iskrą, a do tego rozruchu.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
No to dobra, pierwszy krok zrobiony więc przynajmniej wiem że to dalej IMMO. Teraz pytanie dalej brzmi jak to naprawić. Od 3 dni dzwonie do mechanika do Roverów w KRK - Pana Midowicza, ale jakoś nie ma ochoty odebrać telefonu. Jeżeli dalej synchronizacja nic nie pomoże to co zostaje ? wyciąć immo z komputera/kupić nowy ? Jakakolwiek rada będzie mile widziana, bo miałem sprzedać to swojego roverka w tym tygodniu ale jak widać chyba mu sie to nie spodobało :v
Dodałbym jeszcze sprawdzenie bezpiecznika zamka centralnego pod maską u mnie przepalony bezpiecznik uziemił rovera. Jednego z pilotów, który był martwy od dłuższego czasu , reanimowałem wlutowując antenkę do niego. Sposób był opisany tu na forum pod hasłem chyba zwiększenia zasięgu pilota.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum