Witam , przepraszam za przerwe , ale co do mojego spalania a mam 1,4 8v 34L lpg starczyło mi na 320 km na trasie max 120km/h z tego 20 km jechalem na kapciu do najbliższej stacji wulkanizacyjne prędkość max 20 do 40 km . Przeliczyłem dało mi 10.63l. W mieście no jednak pali mi jak smok 12,5 L nie ma reguły czy to benz czy to lpg .
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 27, 2011 17:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
fajne nawet bardzo tylko pękła kolejna setka (na razie nie dolewałem) i na oko wygląda że trochę więcej spalił. Chociaż ciężko na oko ocenić bo zauważyłem że w zależności od tego czy się jedzie pod górę czy z góry to wskazówka różnie pokazuje (pewnie jakiś pływak)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 21:50
Wskaźnik w 200 jest bardzo niedokładny i nie należy się nim raczej sugerować. Lepiej liczyć spalanie samemu, żeby wiedzieć na czym się stoi.
[ Dodano: Czw Maj 05, 2011 22:48 ]
Chciałem się pochwalić wynikiem spalania w mieście: 8.28l/100km. W końcu na letnich oponach i na nowym sprzęgle Oto dowód:
Ostatnie spalanie z jazdy miejskiej u góry, natomiast 5,08l/100km w trasie. Chyba da się z tym żyć
[ Dodano: Czw Maj 05, 2011 22:50 ]
Dodam, że pewnie da rade zejść niżej po mieście, ale muszę się nauczyć jeździć na tym sprzęgle, bo jeszcze szarpie i daje za dużo gazu, ale to tylko kwestia czasu.
Nie wiedziałem, że wymiana sprzęgła jest w stanie tak bardzo obniżyć spalanie. Aż 2l/100km w jeździe miejskiej mniej to spora różnica...
Dołącze sie do tematu i napisze ile pali moj rover 216si 1,6 benzyna 16V. Miasto Wrocław. Zima-12l/100km na trasie do pracy ok.6km. Lato 10l te same trasy. Czasem 9,5l/100km w lecie. jak kupilem go to spalal 16l/100km w zimie ! Wymienilem to co koledzy sugeruja i to co zaleca poradnik faq. Najwazniejsze to elementy zaplonu (ja akurat wymienilem swiece,cewke,kable,potem kopolke i palec), filtr powietrza, sprawdzenie sondy,spalin.
Natomiast trasa wyglada nastepujaco choc jezdze rzadko. Jechalem do lublina ode mnie + powrot w ciagu 24h. Spalil srednio na dystansie ponad 1000km 6,3l/100km. Bylo to w pazdzierniku okolo 15 lecz pogode trafilem piekna.
Nie wiem czy mozna zejsc w takim miescie jak Wrocław na trasie 6km ponizej 9,5l/100km w lecie. Jak ktos napisal, miasto miastu nierówne.
[ Dodano: Pią Maj 13, 2011 08:17 ]
pistolet napisał/a:
Chciałem się pochwalić wynikiem spalania w mieście: 8.28l/100km. W końcu na letnich oponach i na nowym sprzęgle
tez mam nowe sprzeglo i opony letnie, ale spalanie ponize 9l nigdy nie wyszlo mi . Staram sie hamowac silnikiem, nie przekraczam 2500obr/min tylko sporadycznie jak radzili niektorzy "dla zdrowotnosci"
Ale miasto miastu nierowne i dlugosci odcinkow pokonywanych jednorazowo.
nocny_marek, ja mam porównanie spalania 1.4 16V i 1.8 VVC bo taki zeswapowałem, spalanie 1.4 w mieście jest wyraźnie mniejsze a na trasie to w 1.8 jest wyraźnie mniejsze, oczywiście jadąc rozsądnie. Jadąc nierozsądnie to w mieście 1.8 spala w ciul więcej a na trasie albo tyle samo albo minimalnie mniej od 1.4.
mam porównanie bo to to samo auto tylko inny silnik
_________________ Pozdrawiam Kozik
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 07:41
Kozik napisał/a:
nocny_marek, ja mam porównanie spalania 1.4 16V i 1.8 VVC bo taki zeswapowałem, spalanie 1.4 w mieście jest wyraźnie mniejsze a na trasie to w 1.8 jest wyraźnie mniejsze, oczywiście jadąc rozsądnie. Jadąc nierozsądnie to w mieście 1.8 spala w ciul więcej a na trasie albo tyle samo albo minimalnie mniej od 1.4.
mam porównanie bo to to samo auto tylko inny silnik
Pozazdrościć, mój narazie pali tyle co ZS180. Na kompie wyszła walnięta sonda lambda. Z wymianą czekam aż przyjdzie nowy kolektor (Janspeed) i sportowy katalizator (Janspeed). Wtedy zobaczymy jak to wyjdzie.
ADI-mistrzu, nie powiem Ci jak z benzyną bo praktycznie na niej nie jeżdżę, co do gazu to:
1,4 16V trasa od 7-10L w zależności od jazdy ale średnio 8,5 L gazu
1,4 16V miasto od 8-11L w zależności od jazdy ale średnio 9,7L gazu
1,8 VVC trasa od 7-9L w zależności od jazdy ale średnio 8L gazu
1,8 VVC miasto od 8,5-12L w zależności od jazdy ale średnio 10L gazu
całkowicie średnie zużycie gazu
1,4 16V sprawdzone na około 90tys km wyszło mi 9,3L gazu/100km
1,8 VVC srpawdzone na około 5tys km wyszło mi 9,7L gazu/100km
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 21:08
Wiem że trochę odkopuję jednak nie chcę zakładać nowego tematu bo jest ich za wiele.
Posiadam Rover 1.4 75km przebieg 176tysięcy, po kupnie autka zdecydowałem się na wymianę tłumika. Wydaje mi się że przed było wszystko w porządku, jednak po wymianie (środkowego i końcowego) spalanie wzrosło mi o tyle że obecnie pali 10-11 l. Staram się jeździć najbardziej ekonomicznie jak się da bo nie wyrabiam z tankowaniem. Czy możliwe że gdzieś pod spodem pod tłumikiem mi coś przekombinowali ? Z góry dziękuję.
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 21:26
Dzięki za odpowiedź Zastanawiałem się nad lambdą, ale to mój pierwszy samochód. (całe życie byłem zagorzałym rowerzystą więc to chyba przeznaczenie ) co za tym idzie jestem zielony, gdzie dokładniej się znajduje ta sonda ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum