Wysłany: Sro Mar 25, 2015 21:26 Tuning mechaniczny K-seria 1.6/1.8
Siemka. Opiszę swoją propozycje modyfikacji głowicy do K-serii o pojemności 1.6 i 1.8. 1.4 to nie dotyczy z przyczyn wynikających z budowy silnika. Jestem w posiadaniu wiedzy, która głosi, że zawory od głowicy VVC nie zmieszczą sie w standartową głowice 1.4/1.6/1.8. Zawory od VVC spokojnie zmieszczą się w standartową głowice od 1.4/1.6/1.8. Moim skromnym zdaniem dałoby rade upchnąć jeszcze po 1mm większe zawory ale mógłby pojawić się problem z uszczelką pod głowicą. Okucie uszczelki graniczyłoby z gniazdami zaworowymi. Dokonałem tego wraz z zaprzyjaźnionym zakładem obróbki silników. To co anglik uważa, że nie możliwe, ja uczyniłem Jak dotąd nie słyszałem aby ktoś się tego podjął. Jedynym minusem całej operacji jest to, że tego nie da rady zmontować z silnikiem 1.4 ponieważ zawory kolidowałyby z tulejami cylindra. Poniżej kilka zdjęć:
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 25, 2015 21:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
oni chyba pisali to w kontekscie wlasnie silnika 1,4 ( a przynajmniej ja cos takiego kojarze ze strony Dave Andrewsa )
robisz cos ekstremalnego?
mam do uplynnienia kolektor dolotowy vvc, szyne paliwowa, walki z glowicy VVC, walki qed-a 285 z profilem krzywki pod mechanike ( nowki sztuki ), kolektor wydechowy z VVCi troche innego szmelcu
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
oba kolektory beda budowane od podstaw wedlug wlasnego projektu. Te waleczki qed 285 za ile oddasz? Jaki wznios maja? Buduje 1.8 na chwile obecna z zaworami VVC, oba wałki VVC, komputer od 135KM i oba kolektory wlasnego projektu.
gdyby nie to, że mialem wlasne gniazda i zawory to koszt ok 2500-2800zł z dorobieniem gniazd i kupnem nowych zaworow. Poki co mnie wyszlo to nieco ponad 1000zł
[ Dodano: Nie Gru 27, 2015 19:38 ]
witam. Głowica poskładana, czekam tylko na odbiór tulei z honowania. W między czasie szukam kogoś kto zdejmie mi immo z kompa motoroli MGF 135km. Ktoś kogoś poleci?
BigBoyPL, dzięki za foty ale ja tam dalej nic nie widzę
Coś zostało podszlifowane czy jak? Troszkę gniazda na głębokość? Widać w każdym srebrne pierścienie ale w jakim celu to zostało zrobione? Szczelniejsze będzie czy zawór będzie głębiej się chował co zwiększy objętość na mieszankę? Niech ktoś mi to wyjaśni pokrótce.
MultecFSO, jaka jest teraz różnica między głowicą mlodyolek, a głowicą z VVC pomijając to że jego głowica nie ma młynków? Czy występują różnice w popychaczach itd. ?
gniazda poszly pod 3 katy przefrezowane, widac ile jeszcze materialu ze swiatla kanalu mozna wybrac
jakies wieksze zawory beda wsadzane????
Jesteś pewien że tyle materiału można zebrać z kanałów ? Bo ja nie do końca.
Pytanie do założyciela wątku. Jaki jest teraz prześwit na gnieździe zaworowym (chodzi mi o średnicę wewnętrzną)? Z ciekawości porównam to z oryginałem a później wezmę chamsko wiertło i zobaczymy ile zostanie "mięsa" do kanału po uwzględnieniu różnicy w starym a obecnym gnieździe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum