Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1999
Witam. Za paliły mi się kontrolki abs i kontroli trakcji i świecą się non stop. Kiedyś miałem przypadek ze się zaświecily na krótki czas po ponownym odpaleniu gasly ale palił się też hamulec ręczny a teraz już nie.
Może to coś konkretnego oznaczają jak dwie naraz się palą czy standardowo zacząć sprawdzać od czujników absu?
Pozdr
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 15, 2015 18:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a predkośc pokazuje jak trzeba? a tempomat (jeśli jest) działa? bo to może naprowadzić który czujnik ABS zdechł. u mnie czujniki były ok ale zardzewiał mi styk na wtyczce pompy ABS spryskałem sprayem KONTAKT i działa już kilka lat
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
U mnie tak bylo jak padl sterownik pompy hamulcowej.Kontrola i abs swiecil caly czas,a reczny czasami tak czasami nie. Ale wcale nie musi byc to sterownik
Musisz wyjac aku i skrzynke od aku.Przy scianie grodziowej jest pompa z taka dluga wtyczka.Czesto styki sniedzieja jak pisza uzytkownicy.Mozna wypiac wtyczke i sprawdzic,przeczyscic ,popsikac kontaktem i wpiac.Moze pomoze.Jak zdiagnozować niestety nie wiem
lewy przedni jest od tempomatu,prawy od predkosci i wskaznika paliwa
Dobrze .pisze
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Sro Lip 15, 2015 23:22 Kontrolka abs i trakcji
Od jakiegoś czasu nie miałem tempomatu.Prędkościomierz działa.Mam wyjęte półosie więc porównałem obie strony i zauważyłem.że lewy pierścień magnetyczny jest zablokowany brudem .Czy da się uratować,czy trzeba wymienić łożysko.
Pierścienie magnetyczne a raczej bieżnia magnetyczna jest na łożysku (ja tego nigdy nie widziałem) zastanawiam się jak to może się zabrudzić. Słyszałem o zabrudzeniu pierścieni zębatych ale gładka powierzchnia łożyska...... hmm...... Jeżeli jednak jest tam brud to należy oczyścić lub wymiana łożyska bo pierścień jest zintegrowany
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Czw Lip 16, 2015 20:24 Kontrolka abs i trakcji
Już po problemie.Na pierścieniu w rejonie czujnika była półcentymetrowa warstwa rdzy a pierścień pod spodem obracał się. Łatwo dało się oczyścić sztywnym pędzelkiem.Na prawym kole zanieczyszczeń nie było.
o widzisz dlatego pytałem o tempomat i prędkościomierz bo to pozwala z grubsza określić gdzie szukać
Szkoda że nie zrobiłeś jakichś fotek, dla innych by się przydało
MG TF 160 srebrny pocisk
Jestem po diagnostyce. Błąd czujnika abs prawe tylne koło. Jak wymienię czujnik dam znać. Pozdro
[ Dodano: Wto Lip 21, 2015 11:47 ]
Wymieniłem czujnik abs kontrolki zgasły. Po chwili jazdy zapaliły się znów. Po wyłączeniu silnika i odpaleniu ok po chwili znów się zaświecily. Teraz zgasł będę obserwował. Czy one się muszą "ułożyć" jakoś?
Działa tempomat na kompie wyszedł jeden czujnik. Sprawa wygląda tak: odpalam auto i przy małych prędkościach po wciśnięciu hamulca włącza się abs czuć na pedale a po chwili zapalają się kontrolki trakcji abs i ręcznego. Po odpaleniu ponownym auta znów to samo.
kto demontował czujnik i jak to robił? bo jak rozwiercany był, to bankowo zostało uszkodzone łożysko magnetyczne i tu jest pies pogrzebany.
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie dałem go rady sam wyciągnąć bo był tak zapieczony i dałem mechanikowi a on go dosłownie wydlubal z obu stron. Może być tak jak piszesz. Jadę podłączyć pod kompa czy pokaże ten sam błąd czy coś innego.
[ Dodano: Wto Lip 21, 2015 19:05 ]
Po wymianie czujnika na kompie wyskakuje błąd "napięcie zasilania czujnika prędkości koła".
To napięcie jest brane z pompy czy z pierścienia magnetycznego?
Podczas jazdy na komputerze pokazywało równe prędkości na każdym kole prócz tego prawego z tyłu. Były zbliżone ale się gubil momentami i wskazywał niższe.
Podczas jazdy na komputerze pokazywało równe prędkości na każdym kole prócz tego prawego z tyłu. Były zbliżone ale się gubil momentami i wskazywał niższe.
Albo trefny czujnik albo mam racje i uszkodzone łożysko do wymiany. Zamienniki czujnika potrafią świrować
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum