Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 21:52 [R75] Klimatyzacja - dziwna syrena po wymianie rozrządu
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Witajcie roverkowicze!
Mam dziwną przypadłość w moim bentleyu Mianowicie po wymianie u mechanika rozrządu klima zaczęła dziwnie pracować. Na początku wydawała co jakiś czas dźwięk jakby syreny (serio myślałem, że policja się za mną zaczaiła). Jest on zlokalizowany jakby w części centralnej, pod deską rozdzielczą. Trwa ok 1-2 sekundy ma częstotliwości od niższej do wyższej. Tak jakby ciśnienie narastało... Raczej występuję zaraz po uruchomieniu klimy. Poza tym wydobywał się lekki syk, po lewej stronie kierownicy, taki jak przed ostatnim serwisem klimy. Wtedy po tamtym serwisie już owego syku nie było, a robiłem go w maju tego roku.
Na drugi dzień pojechałem na serwis klimatyzacji, gdzie uzupełniono czynnik o 100 gram(trochę sporo ubyło) i przez 15 min była wytworzona próżnia. Po tym zabiegu syrena występuje już znacznie rzadziej (co kilka dni) i syk jakby też cichszy i rzadziej. No ale problem dalej jest...
Teraz pytanie. Czy wymiana rozrządu mogła to wywołać? Był wymieniany też pasek osprzętu i rolki, a podobno te rurki od klimy też się odkręca. Samochód mam od roku i nigdy wcześniej tej syreny nie było.
Po wstępnych poszukiwaniach problemu dopatruję się też w osuszaczu ( nie wiem kiedy niemiec go wymieniał, a podobno trzeba co kilka lat). Ewentualnie zawór rozprężny i sprężarka.
Jest to taki dźwięk jak tu, tyle, że dłuższy i głośniejszy...
Ten dźwięk na filmiku to zawór rozprężny klimatyzacji, u mnie pomogło przemycie chłodnicy llimatyzacji z syfu i owadów.
Poszukaj dobrze na forum bo było o tym na pewno.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Ok, spróbuję tak zrobić i dam znać co z tego wyszło. Zastanawia mnie tylko dlaczego to się stało zaraz po zrobieniu rozrządu (w dniu odbioru samochodu) a całe lato na klimie jeździłem i bez problemu. Obstawiałem, że może jakaś rurka gdzieś się przygniotła, skrzywiła...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum