Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 21:36 [R75] Komputer pokładowy
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Mam wersję z navi i tv, czyli z monitorem w środku. Lubię sobie sprawdzać średnie zużycie paliwa i trochę mnie ten komputer zadziwia. Dotychczas we wszystkich autach komputery pokazywały średnie zużycie w miarę prawdziwe, ale w tym aucie zawyża cały czas o 3-4 litry a to już spora rozbieżność. Zawsze tankuję do pełna, więc wiem jakie jest realne zużycie. Czy ten komputer jakoś się ustawia? A może jakiś reset?
Ostatnio zmieniony przez Koenig Czw Paź 08, 2015 21:02, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 10, 2015 21:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zrobiłem reset i zatankowałem do pełna. Wyjeździłem prawie cały bak, dziś zatankowałem jak zwykle do pełna. Komputer zawyżył spalanie o 4,3 litra.
Co teraz mogę zrobić?
W ipk można ustawić współczynnik korelacji zużycia paliwa, nie pamiętam w którym punkcie, musisz poszukać na forum bo było o tym. Po resecie powinien wynosić 1000.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
U mnie ten współczynnik wynosił 1060. Zmieniłem na 1000, teraz powinienem sprawdzić faktyczne zużycie paliwa przy takim współczynniku i dopiero dokonać korekty? Nie sugerować się tym co było do tej pory?
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 06:37
Ustaw na 1000, zatankuj do pelna, wyjeździj paliwo, zalej do pełna i oblicz oraz wprowadź współczynnik jaki Ci wyszedł. Po jeszcze kolejnym baku znów sprawdz czy sie zgadza, jak nie to tam jeszcze trochę zmień . Rozbieżność tego co masz na liczniku i tego co na dystrybutorze to i tak będziesz miał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum