Wysłany: Czw Lis 05, 2015 20:35 [R45] Niskie obroty silnika
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2005
Cześć, od pewnego czasu obrotomierz wskazuje mi około 500 obr podczas biegu jałowego. Zdarza się, że obroty spadają prawie do zera. Silnik jednak nie gaśnie i akustycznie wydaje się, że jego praca jest normalna (tylko tyle można usłyszeć siedząc w środku przy otwartej szybie). Problem nie występuje regularnie i tylko gdy silnik jest już ciepły. Po odpaleniu pracuje normalnie na ssaniu na ok 1100 obr.
Planuję wyczyścić silniczek krokowy, bo tylko to mi przychodzi na myśl i nie mam pewności, że to rozwiąże problem. Zabiorę sie za to w najbliższym czasie, ale może macie jeszcze jakieś sugestie co może być przyczyną tej usterki?
Dziękuję
[ Dodano: Czw Lis 05, 2015 16:00 ]
Udało mi sie nagrać mały filmik prezentujący problem. Na filmiku obroty maleją poniżej drugiej kreseczki pomiędzy 0 a 1, ale po chwili stabilizują się na tej właściwej wartości - kreska poniżej 1. Bywa, że wskazówka spada jeszcze niżej, blisko zera.
[ Dodano: Czw Lis 05, 2015 20:35 ]
Dodam jeszcze, że wyczyściłem silnik krokowy i problem nie ustał.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - gdy obrotomierz pokazuje obroty na poziomie 0-400obr to gdyby one faktycznie takie były to chyba bym czuł jakieś drżenie auta? Gdybym nie patrzył na zegary to prawdopodobnie bym nic nie zauważył, bo auto pracuje normalnie i nic nie drży. Może to jest zepsuty obrotomierz?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 20:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum