Wysłany: Czw Lis 19, 2015 19:02 [R75] Świecąca żarówka od świateł + problem z kamera cofania
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam
Na początku chciałem przeprosić jeżeli w złym dziale umieszczam post.
Jestem laikiem w samochodach, więc prosze o wyrozumiałość
Problem 1:
Kupiłem ostatnio Rover 75 1.8 B+G. Gość poinformował mnie,że wszystko jest z nim w porządku, wsiadać i wjechać, tylko że nie działa światło wsteczne wystarczy wymienić żarówkę. No to OK. Nie pojawiała mi się żółta kontrolka od żarówek na tablicy.
Dzisiaj sprawdzam żarówki wszystkie są w porządku,żadna nie jest przepalona. Schowałem z powrotem na swoje miejsce wszystko. Odpalam samochód,a tu już pojawiła się żółta kontrolka od świateł... Sprawdzam znowu czy wszystko w porządku - JEST OK!
Kontrolka nadal się świeci...
Czy wiecie może co się z tym stało i jak temu zaradzić?
Problem 2
Z racji tego,że mam zamiar dbać o swój samochód postanowiłem,że zakupie kamerkę cofania w tablicy rejestracyjnej.
Wszystko pięknie, fajnie. Sprawdzałem tutaj na forum jak zamontować,ale ja u siebie nie mogę odnaleźć żadnych kabli przy kole zapasowym (w miejscu koła zapasowego mam butle z gazem), naszukałem się i nic nie odnalazłem w tym bagażniku.
Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam!
~EDIT~
Chciałem dodać,że światło wsteczne nie działa w ogóle..
Ostatnio zmieniony przez Mr.Oven Czw Lis 19, 2015 19:38, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 19, 2015 19:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co do żarówki możesz mieć jakąś LEDową bez obsługi can busa - wtedy LSM (moduł świateł) uważa, że żarówka jest przypalona (LED generuje mniejsze obciążenie od zwykłej żarówki i sterownik myśli, że jej nie ma).
Mr.Oven, tak jak wspominają koledzy, sprawdź czujnik biegu wstecznego.
Co do sygnału przepalonej żarówki, sprawdź, czy przypadkiem jedna z tylnych lamp nie świeci asymetrycznie względem drugiej. R75 w sytuacji, gdy żarówka w tylnej pozycji wysiądzie, włącza "przygaszony" stop i w pierwszej chwili można nie zauważyć różnicy... a skoro grzebałeś przy lampie, to mogłeś ruszyć tam jakąś żarówkę.
Jeśli natomiast chodzi o kamerkę, u siebie napięcie do zasilania brałem z wiązki świateł, a konkretnie właśnie z wstecznego... co dopóki nie naprawisz problemu nr 1 jest bez sensu.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Czw Lis 19, 2015 21:57
ale jakie Ty chcesz kable w kole zapasowym mieć? zasilanie do kamerki najlepiej tak jak kolega wellman napisał pociągnąć z żarówki światła cofania a sygnał z obrazem do monitora gdzieś z przodu bo raczej nie masz w 1.8 fabrycznej navi z tunerem TV w bagażniku?
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Obawiam się, że to chińskie może być fajniejsze niż oryginalne. Nie wiem jakie masz dokładnie, ale moje chińskie radio z dużym ekranem bardzo mi odpowiada.:-)
No i żeby kamerka z tym radiem działała, to tak jak pisałem, zasilanie z wstecznego światła i będzie automatycznie się pokazywał obraz. Może być też tak, że masz kamerkę z dodatkowym przewodem do "informowania o sygnale", wówczas zasilanie kamerki może być z czegokolwiek, nawet z podświetlenia tablicy, a ten przewód "informacyjny" pod światło wstecznego.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
wellman, a jakie masz chińskie radio? że tak wtrącę.
MG TF 160 srebrny pocisk
sknerko, stację multi dedykowaną do R75 z WinCE. Na razie działa bardzo ładnie. Choć kusi mnie czasem, żeby wypróbować jednostkę z Androidem przeznaczoną do BMW.
Więc sobie wybierz."
MG TF 160 srebrny pocisk
Kupiłem na allegro od TomaTeam (GTParts). Niestety doświadczyłem sporych nieprzyjemności, na zamówienie czekałem kilka ładnych miesięcy, kontakt ze sprzedawcą urwał się właściwie zaraz po zapłacie, sprawa otarła się o sąd, byłem zdeterminowany, żeby odzyskać pieniądze. Jednak Pani Zawadzka odpowiednio obniżyła cenę i to mnie ostatecznie "przekonało".
Więc sobie wybierz."
Mr.Oven, ze światłami z tyłu masz to, co pisałem wczoraj i co teraz napisał prebenny. Nawet jeśli żarówka przepalona nie jest, to może trzeba styki przy mocowaniu oczyścić, sprawdzić, czy ścieżki przewodzą i czy przewód dobrze siedzi we wtyczce.
Twoja kamerka zdaje się mieć przewód sygnalizujący wrzucenie wstecznego (ten czerwony). Możesz go podłączyć albo pod pin światła wstecznego w tylnej lampie, albo pod sygnał ze skrzyni biegów do lusterka fotochromatycznego (nawet jeśli nie masz takiego lusterka, to wiązka powinna być w prawym przednim słupku).
Użycie tego przewodu ma sens, jeśli Twoje radio ma do niego wejście. Niektóre radia potrzebują takiego sygnału, żeby się automatycznie przełączyć na obraz z kamerki, inne po prostu automatycznie się przełączają, gdy pojawi się coś na przewodzie video.
Więc sobie wybierz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum